Constanţa: Medicii, fără teste de analiză a apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică nu pot fi făcute analize care să indice dacă apa conţine cantităţi mari de sulf, fier, cloruri. În prezent, astfel de analize pot fi efectuate doar în laboratoarele Regiei Autonome Judeţene de Apă şi ale Petromidia.

Aparatura performantă cu care se pot face analizele de potabilitate se află în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică, dar nu este funcţională.

„Aparatura de specialitate este în curs de implementare. Aparatul de analize există, dar nu sunt bani pentru asigurarea lui în service. Suntem la început de an, se va stabili bugetul şi apoi vom rezolva şi acestă problemă, dar nu pot spune cu exactitate în cât timp. Astfel de analize le trimitem la Bucureşti“, a declarat Mihaela Dinisov, director adjunct la DSP Constanţa. Mai exact, nu poate fi detectată cantitatea de fier, sulfaţi, cloruri şi nici aciditatea apei.

Luiza Căruceru, medic primar în Igiena Mediului la DSP, a precizat că toate celelalte analize pot fi făcute la noi în oraş. „Analizele microbiologice, duritatea apei, bacteorologia şi metalele grele pot fi stabilite în laboratoarele noastre“, a spus Căruceru.

Medicul primar a recunoscut faptul că în unele situaţii probele sunt trimise la Bucureşti.

„Apa este destul de bine analizată şi la noi. În cazuri de urgenţă, discutăm cu cei de la laborator şi vedem dacă putem face noi acele analize. Dacă nu sunt de competenţa noastră, le trimitem la Bucureşti. Punerea în funcţiune a aparaturii de specialitate durează. E nevoie de aparat în sine, de service şi de cursuri pentru informare“, a mai spus Căruceru.

Preţuri pentru analize

Recent, Direcţia de Sănătate Publică a fost contactată de societatea ce furnizează apă în Slobozia, pentru efectuarea de astfel de analize. Acolo, la robinete curge apă ce conţine trihalometani, substanţă ce pe termen îndelungat poate provoca apariţia cancerului. „

Nu mai găsim laboratoare unde sa facem analize. Constanţa şi Braşov ne-au refuzat, motivând că nu mai dispun de reactivi pentru efectuarea analizelor de potabilitate. Vom încerca să găsim o soluţie“, s-a plâns Valentin Cilibeanu, directorul SC Urban SA Slobozia.

RAJA face analizele

La Constanţa,  analize ale apei se pot face doar la Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) şi la Petromidia.

Felix Stroe, directorul general al RAJA, a precizat că aparatura laboratoarelor din cadrul insituţiei pe care o conduce permite efectuarea analizelor apei potabile şi a celei uzate.

„Facem analize atât pentru noi, cât şi pentru terţi, dacă ne solicită ajutorul. Aparatura noastră este mai performantă decât cea a Sanepidului“, a declarat Stroe.

Analizele pentru indicatorii fizico-chimici (fier, sulfaţi, cloruri, culoare, amoniu) ai apei potabile efectuate de către RAJA costă 120,61 de lei, iar analizele bacteriologice - 51, 65 de lei.

Prin urmare, societatea ce furnizează apă în oraş face analizele de potabilitate în propriul laborator.

Citiţi mai multe în de astăzi!

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite