Constanţa: Medici cercetaţi de malpraxis pentru că au tăiat un sân sănătos!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică din Constanța a decis că medicii au greşit atunci când au decis să-i extirpeze unei paciente sânul, în urma unui diagnostic greşit de cancer.

Maria Tusă (44 de ani) din Lazu a fost operată în anul 2008 după ce s-a adresat medicului oncolog Dana Pleş, actualmente șefă de secție la Spitalul de Urgență Constanța, după ce i-a apărut un nodul la sânul stâng.

„Ai cancer!“

„M-a preluat, m-a internat pentru analize medicale şi mi-a pus diagnosticul «neoplasm mamar». Mi-a spus clar: «Ai cancer. Trebuie să îţi scoatem sânul»“, povesteşte Maria Tusă. Medicul i-a recomandat două cure de citostatice, premergătoare intervenţiei decisive prin care presupusa tumoare urma să fie înlăturată.

Diagnosticianul, Dana Pleş şi chirurgul, Octavian Unc

Constanţa: EXCLUSIV Medicii care au extirpat un sân sănătos susţin că au procedat corect!

A urmat două cure cu citostatice şi chiar dacă nodulul dispăruse între timp, la recomandarea insistentă a medicului Pleş, în data de 3 aprilie 2008 s-a internat la clinica medicului chirurg Octavian Unc, Medical Analisys din Constanţa, unde i s-a scos nu numai sânul, dar şi marginea muşchiului pectoral.

Constanţa: EXCLUSIV / Medicii i-au tăiat sânul pentru un cancer neconfirmat

Maria a mai urmat două cure de citostatice imediat după intervenţia chirurgicală. „Îmi căzuse tot părul din cap. Mă simţeam cumplit. Mă temeam că boala va recidiva şi eu eram sănătoasă în tot acest timp“, îşi aminteşte ea. 

Diagnostic greşit

Constanţa: Băieţel ucis de un diagnostic greşit

Pacienta a intrat la idei după ce medicii nu i-au mai prescris nici un tratament oncologic şi nu au mai chemat-o la nici un control. În cele din urmă a efectuat analize la Institutul de Oncologie Fundeni şi a aflat adevărul: nu avusese cancer, ci mastoză chistică, o afecţiune banală. „Păcat de tine. Te-au mutilat“, i-a spus medicul specialist Daniela Condrea, cea care i-a dat vestea că fusese operată, în urmă cu doi ani, degeaba.

Decizie în favoarea pacientei

În mai 2010, Maria Tusă le-a făcut medicilor plângere penală şi a înaintat şi o sesizare la Comisia de Malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică. După ce au analizat teancul de analize şi i-au audiat pe cei doi doctori, specialiştii au decis: este malpraxis.

„Noi am considerat că e vorba de malpraxis. Medicii pot contesta decizia în instanţă dacă doresc“, a declarat Marius Popa, membru în comisie.

„Decizia nu are nici un efect disciplinar. Noi nu putem să le suspendăm dreptul de liberă practică, însă pacienta ar putea fi despăgubită de firma asiguratoare a medicului. Nu ştiu exact cuantumul, probabil se face o negociere. De asemenea soluţia poate servi ca probă în instanţă“, a arătat directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.

Conform legii, asiguratorul medicului poate plăti o despăgubire de până la 30.000 de euro.

Citiţi mai multe despre drama femeii în  de astăzi!

image
stampila constanta
image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite