Constanţa: Mazăre a fost dat pe mâna Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat astăzi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la dosarul în care edilul Radu Mazăre este cercetat pentru conflict de interese.

Agenţia s-a autosesizat în urma unor materiale publicate în presă cu privire la acordarea unui contract de publicitate către TV Neptun. În acest fel, Radu Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanța, ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese.

Pe 12 noiembrie, Mazăre s-a prezentat la sediul ANI și a pus la dispoziția anchetatorilor trei contracte de servicii de publicitate media, care fuseseră încheiate de Primăria Constanța, în calitate de „Achizitor“ şi SC Telegraf Advertising SRL Constanța, în calitate de „Prestator“, reprezentată de Sorin Strutinsky, unul dintre apropiaţii edilului. Două dintre contractele prezentate aveau ca obiect executarea de servicii de „publicitate prin radio“ pe o perioadă de câte un 1 an. Cel de-al treilea contract se referea la prestarea de servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei.

Anchetatorii au descurcat încrengătura

Inspectorii ANI spun că Mazăre a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 de lei (fără TVA) pentru „intermedierea executării serviciilor de publicitate TV“, pe o perioadă de 4 ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra. Numai pentru anul în curs a fost alocată suma de 672.269 de lei (fără TVA), „cu posibilitatea suplimentării în funcție de alocațiile bugetare disponibile“.

Anchetatorii ANI explică pe larg şi care este legătura dintre primarul Radu Mazăre şi televiziunea căreia i-a alocat suma de bani. Astfel, Radu Mazăre a deținut, până la 20 martie 2002, calitatea de asociat la SC Telegraf Advertising SRL, alături de alte nume, printre care şi Sorin Strutinsky, actual administrator al firmei. La acea dată, edilul Constanţei a cesionat acțiunile deținute. Anchetatorii au mers mai departe cu investigaţiile şi au aflat că unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, beneficiara contractului de 800.000 de euro, este Strutinsky, iar printre asociați se regăsește și Conpress Holding. Mai mult, Mazăre şi Strutinsky mai sunt asociați şi la: Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA şi Conpress Group SRL.

A dat bani publici propriilor firme

Astfel, Agenția a constatat că: „Radu Mazăre, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat fapte de comerț, în sensul codului comercial, cu aceiași parteneri de afaceri, foști sau actuali asociați. Pe cale de consecință, între asociați s-a realizat o legătura comercială prin efectuarea de acte de comerţ, contractul de societate fiind prin el însuşi manifestarea de voinţă prin care asociaţii constituie prin aporturi individuale un fond comun destinat unor activităţi lucrative, desfăşurate împreună, prin îndeplinirea de acte de comerţ, în scopul de a împărţi foloasele realizate“. Aceeaşi informare ANI mai subliniază că „Aspectele enumerate mai sus constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către domnul Mazăre Radu Ștefan a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531, Cod Penal“.

Pentru cele constatate de ANI, respectiv: „fapta funcționarului public (în sensul art. 147, Cod Penal) care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite