Constanţa: Marius Codescu este antrenorul lui Hagi, de la Academie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Codescu este antrenor principal la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi. Printre elevii săi se numără şi Ianis Hagi, fiul campionului. Marius Ştefan Codescu este antrenor la Academie încă de la deschidere, în ianuarie 2009. Din octombrie 2010 este şi director tehnic coordonator.

În prezent, îi antrenează pe juniorii D (născuţi în 1998), printre care şi Ianis Hagi, fiul marelui fotbalist.

Un palmares de excepţie

Elevii săi au deja în palmaresul competiţional meciuri împotriva unor cluburi de prestigiu din întreaga lume, precum: Rio de Janeiro (Brazilia), West Bromwich Albion (Anglia), Juventus Torino (Italia), Porto, Sporting Lisabona, Nacional Madeira (Portugalia), Stuttgart, Herta Berlin, Bayer Leverkusen (Germania), Ajax Amsterdam, AS Alkmaar, Twente (Olanda), Galatasaray (Turcia). În 2010, echipa juniorilor din Academie şi-a adjudecat Turneul internaţional Junior Cup de la Braşov.

Suporterii micilor sportivi sunt obişnuiţi cu scorurile zdrobitoare cu care se termină cele mai multe dintre competiţiile lor interne. De pildă, cel mai recent meci, disputat pe 17 iunie, pe stadionul din  Ovidiu, împotriva unei chipe din Călăraşi, s-a încheiat, spre stupefacţia şi disperarea oaspeţilor, cu 15-0.

Mondialul copiilor

Dar cea mai importantă performanţă a antrenorului este un remarcabil loc cinci, în aprilie 2010, la Mundialito, campionatul mondial al cluburilor la nivel de 12 ani.  În competiţie s-au confruntat echipe din 140 de ţări, de pe 5 continente. „Nivelul campionatului a fost foarte ridicat. Am pierdut în sferturile de finală cu Spartak Moscova, în faza loviturilor de departajare. Dar nu înainte de a arăta lumii întregi de ce suntem în stare: la pauză conduceam cu 3 la 0!“ îşi aminteşte antrenorul.

O retrospectivă

Până să fie antrenor, Marius Ştefan Codescu a fost jucător de fotbal, cu peste 300 de meciuri la activ (la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni, Unirea Dej, Arieşul Turda).

„În perioada 1983-1984 am făcut parte din lotul naţional de juniori UEFA 88, alături de Răducioiu, Ţene, Stanici, Bogdan Bucur şi alţii. A fost, probabil, vârful carierei mele de jucător. Dar nu şi al carierei mele“, remarcă antrenorul.

În 2002, a devenit antrenor de seniori la Inter Blaj, Inter Petrila şi Minerul Lupeni, până să-şi descopere vocaţia de a lucra cu copiii, la Minerul Lupeni şi Jiul Petroşani. Pe când îi antrena pe juniorii de la Dinamo Bucureşti a fost remarcat, graţie rezultatelor sale, de antrenorul Iancu Guda, care l-a recomandat lui Gheorghe Hagi.

„Am avut o primă discuţie cu Hagi în biroul lui de la Bucureşti, din Satul Francez: ce-a urmat m-a uimit şi pe mine“, spune antrenorul. Înainte de înfiinţarea Academiei, Gheorghe Hagi l-a trimis, în toamna lui 2008, la un stagiu de pregătire şi documentare la Academia de Fotbal Ajax Amsterdam.Ce-a urmat, se ştie: performanţele Academiei de Fotbal au conferit brandului „Gheorghe Hagi“ valenţe suplimentare, iar meritul antrenorului Marius Codescu în arhitectura acestui succes e incontestabil.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite