Constanţa: Marinar român eliberat de piraţii somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cargoul Asian Glory a fost capturat pe 1 ianuarie 2009
Cargoul Asian Glory a fost capturat pe 1 ianuarie 2009

Lucian Jipa a fost pus în libertate la începutul acestei săptămâni. El a plecat pe cargoul grecesc  M/V Filitsa, care a fost capturat pe 16 noiembrie 2009.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat existenţa românului pe nava răpită de către piraţii somalezi abia ieri, la o zi după ce nava a fost eliberată. Iniţial, despre Jipa s-a spus că este filipinez, tocmai de aceea nimeni nu a ştiut de răpirea lui.

Ambasada României la Atena a anunţat familia marinarului că acesta a fost eliberat. Recompensa a fost plătită luni, suma nefiind dată publicităţii.

Marinarii răpiţi, lăsaţi să-şi sune familiile în ţară

În prezent, două nave la bordul cărora se află români mai sunt ţinute captive de piraţii somalezi. Cargourile Asian Glory şi St. James Park au fiecare la bord câte doi marinari români. Navele aparţin companiei Zodiac Maritime Agencies şi au fost răpite de somalezi pe 1 ianuarie, respectiv 28 decembrie 2009.

Românii au fost lăsaţi să ia legătura cu familiile prin telefon. Deşi piraţii nu au ajuns la un acord cu negociatorii, ei au fost îngăduitori la rugăminţile românilor captivi, care au cerut să-şi anunţe familiile că sunt bine.

„S-a vehiculat că unul dintre căpitani, cel bulgar de pe nava Asian Glory, a fost ameninţat, dar nu cred. Piraţii ştiu că trebuie să se poarte bine cu ostaticii dacă vor să-şi primească banii“, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor din România.   

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite