Constanţa: Marin Vasile este singurul român cu muzeu privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Vasile are în colecţia sa un velociped
Marin Vasile are în colecţia sa un velociped

Constănţeanul care a colecţionat mii de obiecte în mai bine de şapte decenii se ghidează după un motto original: „Ori primul, ori întâiul".

Te captivează cu povesţi de viaţă şi se mândreşte cu munca lui, demnă de Cartea Recordurilor: a înfiinţat singurul muzeu privat din România, cu mii de cărţi postale, timbre, dar şi medalii unice.

„Timp de 18 ani, am expus în faţa Poştei din staţiunea Neptun, dar şi în zona Miga, lângă parc", îşi aminteşte nea Marin. Turişti din toată ţara i-au admirat piesele de colecţie adunate într-o viaţă şi l-au transformat într-un reper al litoralului românesc.

Român de meserie

După zeci de ani de muncă, nea Marin mărturiseşte că acum se poate bucura de roadele eforturilor sale. „Când am timp, mă retrag pe malul Dunării, unde am o grădină ca aceea a lui Cehov", povesteşte bărbatul în timp ce răsfăieşte un album foto în care a aşezat cu grijă peisajele imortalizate în livadă. Când are timp, joacă şah la clubul pensionarilor.

Sutele de obiecte strânse cu sârg au fost clasificate în 15 de tematici diferite, fiecare cu iz de poveste. Munca de o viaţă a bărbatului a fost donată, însă amintirile rămân vii în sufletul colecţionarului.

„Am păstrat doar bancnotele româneşti, dar şi decoraţiile de război şi de pace. Restul le-am dăruit altcuiva, să se bucure de ele", susţine nea Marin. Spune că nu îi pare rău, iar acum şi-a găsit o nouă pasiune.

„Colecţionez cactuşi, am strâns deja 12 plante, pe care le îngrijesc cu deosebită atenţie", explică bărbatul. Fiecare plantă a fost numerotată, iar pasionatul colecţionar are informaţii complete despre fiecare cactus în parte.

Marin Vasile este mândru că este român. Se făleşte cu autografele şi laudele primite de la regele Mihai. În plus, spune nea Marin, a primit cel mai frumos compliment de la un cunoscut: „Dumneata eşti român de profesie".

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite