Constanţa: Marin Deaconu, monumentalistul de cinci stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat doi ani pentru a finaliza mozaicul de la hotelul Vega din staţiunea Mamaia. Cu toate că pare greu de crezut, Marin Deaconu a terminat un liceu sanitar.

„Am vrut să plec din ţară policalificat, de aceea m-am înscris la mai multe cursuri. Am terminat un liceu de profil sanitar. Nu am mai plecat. Am rămas la Şcoala Populară de Arte Constanţa, unde am urmat cursuri de desen, pictură, compoziţie. În timpul studenţiei am participat şi la decorarea holurilor Teatrului Dramatic. Practic, aceasta mi-a fost ucenicia în arta monumentală“, povesteşte Deaconu. În facultate asta a studiat. Dar în afara temelor de curs a început să cocheteze cu mozaicul mural.

Mozaic de 5 stele

În acea perioadă a realizat mai multe lucrări pentru Germania, care l-au ajutat să aleagă mozaicul ca preocupare. „Poţi face orice din mozaic: pictură, grafică, compoziţii abstracte şi chiar icoane“, dezvăluie artistul.  Marin Deaconu spune că are mereu cereri pentru lucrări, atât la biserici, cât şi la persoane care doresc să decoreze casa cu mozaic.

„În timp, preţul mozaicului se amortizează. Atât cât peretele pe care este aplicat stă în picioare, durează şi mozaicul“, spune Deaconu. Cel mai mare mozaic pe care l-a realizat este cel de la Hotelul Vega din staţiunea Mamaia. Numai pavimentul are 40 de metri pătraţi.

„L-am realizat în mai multe etape şi a durat doi ani până să îl termin. Am început cu zona de paviment de la intrare, apoi pe fiecare etaj câte o lucrare de fiecare parte a liftului. Mozaicurile sunt realizate din ceramică murano şi marmură“, spune monumentalistul. El spune că nu îşi poate asuma singur meritele realizării lucrării. Chiar dacă ideea i-a aparţinut, pentru realizarea fizică a avut ajutor.

Lucrări numeroase

Artistul precizează însă că tot ce a realizat până acum sunt unicate. Are lucrări pe care constănţenii le pot vedea în mai multe locuri. Este vorba despre frontoanele de la bisericile: Adormirea Maicii Domnului din spatele Tomis Mall, Topraisar, Mănăstirea Sf. Andrei şi Naşterea Maicii Domnului din Eforie.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite