Constanţa: Manolache l-a lansat şi pe Alexandru Jula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Jula (dreapta) spune cât de mult l-a apreciat pe Manolache
Alexandru Jula (dreapta) spune cât de mult l-a apreciat pe Manolache

Amiciţia dintre Aurel Manolache şi Alexandru Jula a debutat în toamna anului 1954, când cel de-al doilea a bătut la uşa compozitorului pentru ca acesta să-l accepte la o audiţie.

„El a fost primul meu director“, a declarat Alexandru Jula pentru „Adevărul de Seară“ Constanţa. „În luna octombrie 1954, m-am prezentat la o audiţie la teatrul din Galaţi. Maestrul m-a ascultat şi mi-a spus că sunt angajat provizoriu, ca să vadă cum mă descurc“, şi-a amintit Alexandru Jula.

Artistul l-a descris pe Aurel Manolache ca fiind un om foarte serios, pentru care meseria era sfântă. Una dintre piesele interpretate de Alexandru Jula, compusă de Aurel Manolache, este melodia „Ale tale“, devenită un mare şlagăr.

Prietenia lor a dăinuit

Cântăreţul a declarat că a ţinut mereu legătura cu compozitorul, chiar dacă Manolache şi-a continuat cariera la Constanţa, iar Alexandru Jula a rămas la Galaţi. În anul 1973, maestrul a vrut să-l aducă definitiv la Teatrul Fantasio, însă cântăreţul a rămas fidel Teatrului de Estradă din Galaţi, azi Nae Leonard. Cu toate acestea, alături de Ionel Miron şi de Ilona Moţica au montat spectacolul „Fantasio Studio 1“ şi a jucat în stagiunile din anii 1970-1971 şi 1971-1972 ale teatrului constănţean.

Şi compozitorul Florin Pretorian l-a cunoscut şi a colaborat cu Aurel Manolache, atât la Teatrul Fantasio, cât şi la Festivalul Mamaia Copiilor. „Aurel Manolache a fost un artist de o mare vitalitate. La repetiţii, toţi eram şocaţi de vioiciunea şi cheful lui de muncă. A fost un artist deosebit şi lumea teatrală ar trebui să-i recunoască valoarea“, a spus el.

Îi păsa de oameni

Marcela Crişu a lucrat cu maestrul Manolache peste 30 de ani. Ea este printre persoanele care l-au cunoscut cel mai bine pe maestru.

Fosta şefă de personal şi secretară a distinsului om de teatru îşi aminteşte că a ieşit la pensie exact în ziua în care s-a desfiinţat Teatrul de revistă Fantasio. „A fost extrem de afectat de acea decizie“, a precizat Marcela Crişu. 

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite