Constanţa: Mai mulţi copii la un asistent maternal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un asistent maternal va trebui să se ocupe de mai mulţi copii
Un asistent maternal va trebui să se ocupe de mai mulţi copii

Asistenţii maternali vor primi mai mulţi copii în îngrijire, iar asistenţii sociali vor avea mai multe dosare de soluţionat.Cine nu acceptă decizia este ameninţat cu disponibilizarea.

Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa s-au întâlnit în această lună cu Petre Dinică, directorul instituţiei, pentru a discuta măsurile care trebuie luate ca urmare a bugetului diminuat cu o treime.

„Există două posibilităţi: să încheiem un pact social cu sindicatele, prin care să reducem veniturile tuturor salariaţilor cu aproximativ 30% sau să disponibilizăm personal. Avem posibilitatea de a aplica şi ambele măsuri“, a declarat Petre Dinică.

Din necesarul de 160 de milioane de lei, cât are nevoie, instituţia urmează să primească doar 31,4 milioane de lei. „Cei mai afectaţi vor fi copiii, adulţii şi vârstnicii, persoanele cu handicap, apoi personalul angajat. Orice măsură vom lua, calitatea serviciilor noastre va scădea“, a spus Petre Dinică.

Ameninţaţi cu disponibilizarea

Pentru a reduce din cheltuieli, numărul asistenţilor maternali va fi redus, iar cei care vor rămâne vor avea în grijă minim doi copii. Salariul va rămâne însă acelaşi, de 800 de lei, la care se adaugă un spor de 15% pentru fiecare copil luat în plus. Cei care nu acceptă noile condiţii vor fi disponibilizaţi. „Eu am în îngrijire doi copii, unde să-l mai iau şi pe al treilea?“, se plânge un asistent maternal.

„Nu mai sunt vremurile de altădată când puteai să creşti uşor un copil. Înainte, ni se spunea că fiecare copil trebuie să aibă camera lui, acum văd că nu se mai pune această problemă. Am auzit că i-a ameninţat pe oameni că dacă nu ia şi alţi copii în plus îi ia direcţia şi pe cei pe care-i are deja“, spune asistentul maternal.

Problema este că această reglementare se va aplica şi în cazul asistenţilor maternali care au în îngrijire copii cu dizabilităţi. „Ştiu un asistent maternal care are deja în îngrijire doi copii cu handicap şi vor să-i mai dea unul. Femeia merge cu cel mic la grădiniţă şi stă de la ora 8.00 la 12.00 cu el, nu pleacă de acolo. Cum o să se descurce cu încă un copil acasă?“, se întreabă femeia.

„Suntem 1.484 de angajaţi. Ar fi trebuit să fim 1.800. Prime nu am mai mai văzut din 2008. Nici sporurile nu ne sunt plătite mereu. Urmează să stabilim dacă ieşim să ne cerem drepturile în ţară sau acceptăm propunerea conducerii“, spune  Angelica Mărgean, liderul Sindicatului Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului Constanţa.





Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite