Constanţa: Luiza Izabela Jinga este prima karatistă cu centură neagră a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luiza a început să practice karate în anul 2000. De atunci, adolescenta a câştigat 20 de premii la concursurile din România.

Primii paşi în karate Luiza i-a făcut în clubul „Shinto“. Eleva a rămas fidelă antrenorului şi nu s-a gândit niciodată la un transfer la alt club. „Antrenorul meu m-a învăţat că un karatist care se respectă nu-l uită niciodată pe cel care l-a învăţat să strângă pumnul“, a spus eleva.

Primul campionat la care eleva a participat a avut loc în iarna anului 2002. „Antrenorul mi-a spus să am încredere în mine, că pot să o domin pe adversara mea. Mie îmi era totuşi teamă, mă luptam cu fosta campioană a României din anul precedent. Am pierdut meciul atunci, dar asta s-a întâmplat în a doua repriză“, rememorează sportiva.

10 ani de performanţe

Chiar dacă la primul campionat eleva a fost învinsă, ea nu a renunţat la luptă şi a reuşit să câştige apoi 20 de medalii. La vârsta de 15 ani eleva a reuşit să obţină centura neagră, fiind prima sportivă, la categoria ei de vârstă,  care a obţinut această performanţă. Nici teama mamei nu a ţinut-o pe elevă în loc. „La început nu a fost de acord, spunea că este un sport mult prea dur pentru fete. În cele din urmă a acceptat şi m-a susţinut, dar în tot acest timp m-am ales cu multe vânătăi care nu erau pe placul mamei“, a completat eleva.

Preferata Luizei este kata kanku-dai, o tehnică ce are la bază lupta imaginară cu mai mulţi adversari.
Când se află în ringul de luptă, eleva are un mare avataj, acela de a observa punctul slab al adversarului. „ Experienţa de până acum m-a învăţat să măsor calităţile adversarului şi ştiu exact unde să lovesc. Uneori am emoţii înainte de meci, dar când lupta începe orice sentiment disprare “, a mai spus karatista.

Sportul şi şcoala, combinaţia perfectă

Luiza este de părere că şcoala şi karatele se îmbină perfect. „Chiar dacă fac sport, nu am dat nici cartea de-o parte. Am reuşit să obţin  multe premii la olimpiade şi concursuri,75 la număr. Spre exemplu, am obţinut locul I la un concurs de desen care s-a ţinut la Beijing, în China. Atunci au participat copii din toată lumea“, se mândreşte eleva.

Bucureşti, următoarea destinaţie

După terminarea liceului, Luiza visează să ajungă în capitală unde vrea să studieze Dreptul. „Aş vrea să devin procuror, iar facultatea mi-ar plăcea să o fac la Bucureşti, sau într-un alt oraş mare din ţară. Nu m-am gândit la posibilitatea de a face studiile în străinătate“, a mai spus karatista.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite