Constanţa: Liviu Zamfir a transmis pentru Europa Liberă la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul s-a afl at în mijlocul manifestaţiilor din centrul oraşului şi a transmis pulsul Revoluţiei pentru postul de radio Europa Liberă.

La 22 de ani de la Revoluţie, Liviu Zamfir nu ştie ce să creadă despre evenimentele din Decembrie 1989. Una a trăit şi crezut despre oamenii şi evenimentele de atunci şi alta a descoperit după.

Revoluţia l-a prins în stradă

„Revoluţia m-a prins în stradă. La vremea aceea lucram ca topometrist, la Întreprinderea Exploatarea Fondului Funciar, dar eram în concediu fără plată. Îmi amintesc că era o zi de vineri, 16 decembrie, când am transmis pentru prima dată la Europa Liberă. Două zile mai târziu,oamenii erau deja în stradă“, rememorează revoluţionarul.

Afară era cald, iar pe stradă treceau camioane cu soldaţi. „Miliţia aresta ţigăncile care vindeau seminţe. Lumea mocnea“, povesteşte bărbatul. Se afla în sediul Poştei mari când a văzut mulţimea care venea dinspre Casa Albă, actualul palat administrativ, pe Bulevardul Tomis şi pe strada Mircea cel Bătrân.

„Aşteptam legătura cu Europa Liberă. Ţin minte că am coborât şi că un bătrân mi-a spus că oamenii se duc la stadion să ţină un miting. Şi aşa am anunţat pe post“, spune Liviu Zamfir. Mai târziu a af lat că mulţimea se îndrepta către sediul poliţiei de pe Bulevardul Mamaia.

„Au fost multe momente în care nu ştiam ce este adevărat şi ce nu. Nici acum nu ştiu care este adevărul“, susţine revoluţionarul.

Discursuri din balcon

Aflat când în mijlocul manifestanţilor, când la sediul Poştei pentru a relata pentru Europa Liberă, Liviu Zamfir a militat pentru schimbarea regimului Ceauşescu. „Ţineam discursuri în balconul Casei Albe şi le spuneam oamenilor cum ar trebui să arate democraţia. Am spus mai multe lucruri, printre care şi că din ultimul vagon al democraţiilor estice am ajuns locomotiva, prin sacrificiul timişorenilor şi al bucureştenilor. M-au aplaudat când le-am spus că sunt de la Europa Liberă“, povesteşte mândru Liviu Zamfir.

La radio a relatat până la 29 decembrie, de două ori pe zi, cum a fost cucerit sediul judeţenei de partid, cum s-a pătruns în Casa Albă. A transmis mesaje şi către colegii
plecaţi afară, cărora le spunea că ţara este liberă şi se pot întoarce acasă.

Trenul a adus Revoluţia

Adevărata Revoluţie de la Constanţa a venit cu trenul de Bucureşti, crede el. După ce în ziua de 22 decembrie s-a făcut apel la televizor să vină lume din toată ţara să apere televiziunea, mai mulţi constănţeni au plecat către Capitală. Dar s-au întors a doua zi cu trenul de Bucureşti. „Constănţenii fuseseră intoxicaţi că trenul este plin cu terorişti. Din greşeală au murit atunci trei oameni“, regretă revoluţionarul.

Revoluţia de la gară i-a stârnit interesul. „Am tot adunat date, pe care aş vrea să le public într-o carte sub titlul «Trenul cu terorişti»“.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite