Constanţa: Lipovenii şi-au serbat Mironosiţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ruşii lipoveni au aniversat ieri, 18 aprilie, Ziua mironosiţelor sau ziua femeilor purtătoare de mir. Calendarul pe care ei îl respectă a rămas de-a lungul timpului neschimbat, fiind cel Iulian, adică decalat cu 13 zile.

„Hristos a inviat!“ („Hristos voskrese!“), îşi spuneau ieri credincioşii în curtea  Bisericii Sfântului Prooroc Ilie din Constanţa. „Adevărat a înviat!“ („Voistinu voskrese!“), răspundeau alţii. Sărbătoarea mironosiţelor a constat într-o slujbă religioasă şi un ospăţ pe cinste, la care femeile au pus pe masă cele mai alese bucate.

Au venit îmbrăcaţi special

Bărbaţii purtau pe deasupra pantalonilor cămăşi cât mai lungi, peste care aveau prins câte un brâu cu ciucuri, iar femeile erau îmbrăcate în fuste şi purtau batic pe cap.

 „Astăzi am adoptat o costumaţie specială. Nu trebuie să mergem la biserică în aceleaşi haine cu care ne îmbrăcăm pe stradă sau cu care mergem la distracţie. Atât femeile, cât şi bărbaţii poartă un brâu despre care se spune că desparte partea spirituală de cea pământească“, a declarat preşedintele Comunităţii ruşilor lipoveni din Dobrogea, Nichifor Vorobiov. El a mai spus că deşi prin cuvântul mironosiţe oamenii înţeleg că este vorba despre o persoană prefăcută, fandosită, realitatea este cu totul alta.

Pentru ruşii lipoveni, mironosiţele au dat dovadă de-a lungul timpului de multă dragoste şi credinţă. Ele sunt acelea care s-au dus la mormântul Domnului nostru Iisus Hristos ca să-i ungă trupul cu mir înainte de înmormântare şi au descoperit că El înviase. Credincioşii spun că mironosiţele sunt dovada vie a credinţei. Din păcate, cuvântul mironosiţă trece printr-o tendinţă de a se peioriza.

Citeşte mai mult în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite