Constanţa: UPDATE / Limuzina Tovarăşei, de vânzare la preţ de rablă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina Elenei Ceauşescu, pretenţioasă ca şi fosta stăpână
Maşina Elenei Ceauşescu, pretenţioasă ca şi fosta stăpână

Citroënul Prestige CX 2400, primit cadou de Elena Ceauşescu de la regele Juan Carlos al Spaniei, a trecut pe la Poliţia de Frontieră Constanţa şi a ajuns în curtea unui dâmboviţean.

Maşina aparţine acum unui poliţist care a fost şef de post în Răcari. Comisarul Emil Stărescu din Târgovişte ţine maşina în curtea unui prieten de la ţară şi a decis s-o vândă.

Limuzina este a treia maşină care a ieşit pe poarta fabricii Citroën din Franţa. Elena Ceauşescu a primit-o cadou în 1986 de la regele Juan Carlos al Spaniei şi a folosit-o ca autoturism personal.

După Revoluţie, limuzina neagră cu numărul de înmatriculare 17 B 4031 a fost preluată din parcul Securităţii de Comandamentul Naţional de Grăniceri. Automobilul negru, spaţios, cu tapiţerie de piele, blindată în dreptul uşilor şi motorului, cu geamuri şi oglinzi electrice şi sistem de climatizare a rămas în capitală aproximativ trei ani, iar după Revoluţie a intrat în posesia Comandamentului Naţional de Grăniceri.

Aici a fost folosită timp de 12 ani, până în anul 2001, când a fost dată Poliţiei de Frontieră Constanţa. Aici a devenit maşina de serviciu a şefului Brigăzii numărul 4 Grăniceri, generalul Nicolae Moldovan.

„După ce generalul a trecut în rezervă un an mai târziu, maşina a ajuns la Grupul de Nave, dar n-a mai fost folosită, deoarece consuma mult şi era pretenţioasă“, precizează comisarul şef Adrian Burcea, purtător de cuvânt  la Poliţia de Frontieră Constanţa.

Scoasă la licitaţie în 2005

După cinci ani, Citroënul CX 2400 ce avea deja 257.229 de kilometri parcurşi, a fost oferită cui a dorit-o. Au luat-o colegii de Minister (Administraţie şi Interne) de la Primăria din Răcari din Dâmboviţa. Conform procedurii, maşina cu o valoare de inventar de 8.000 de lei a fost disponibilizată prin transfer fără plată.

În acelaşi an, însă, primăria decide să se dispenseze de limuzina rară. A găsit un cumpărător în şeful de post de atunci, actualul comisar Emil Stărescu din Târgovişte. Maşina cu preţ de pornire la licitaţie de 70 de milioane vechi a fost cumpărată cu doar 40 de milioane de lei vechi. 

„Pe vremea aceea eram comandant la Răcari şi ştiam întreaga poveste a maşinii. După ce am cumpărat-o, am circulat un an cu ea, iar în ultimii patru ani am lăsat-o parcată în curtea unui prieten din satul Valea Voievozilor, pentru că la mine acasă nu aveam suficient loc de parcare“, spune comisarul Stărescu, care mărturiseşte c-a avut în minte un plan pentru valorificarea maşinii.

„Iniţial am cumpărat această limuzină în ideea de a o închiria pentru nunţi, dar cu toate că sunt un admirator al lucrurilor vechi şi de valoare, nu am reuşit să mă mai ocup de ea şi să o recondiţionez“, afirmă proprietarul maşinii.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite