Constanţa: Liliana Tuţă, medicul nefrolog pasionat de volei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi trebuit să devină contabil, a decis că este mai bine să salveze vieţile oamenilor, aşa că a renunţat la admiterea de la ASE. Dorinţa Lilianei Tuţă de a-i ajuta pe semenii aflaţi în suferinţă a apărut în momentul în care unul dintre apropiaţii săi a trecut în nefiinţă.

„Naşa mea a murit din cauza unei probleme medicale nefrologice. Acela a fost momentul în care am decis să devin medic", mărturiseşte medicul cu sinceritate. Astfel, imediat după terminarea liceului, a luat drumul Iaşului pentru a se înscrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din capitala Moldovei.

Două decenii de activitate

Anii de studenţie s-au scurs atât de repede încât proaspăta absolventă nici nu şi-a dat seama când a trecut timpul. Şi-a luat diploma şi s-a întors în Constanţa, unde s-a angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, apoipe secţia Medicală I, ulterior la Nefrologie, specialitatea pe care şi-a dorit-o chiar din facultate.

„Am terminat facultatea la începutul anilor '90 şi am decis să mă reîntorc acasă. Am vrut să fiu alături de familia mea pe care o iubesc foarte mult, tocmai de aceea nu am vrut să rămân în Iaşi", recunoaşte deschis medicul.

Medic, profesor şi mamă

O zi din viaţa sa nu seamnănă deloc cu cealaltă. De fiecare dată trebuie să se aştepte la cazuri noi în momentul în care intră pe uşile spitalului. După ce consultă pacienţii, îi învaţă pe studenţii înscrişi la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius tainele disciplinei Nefrologie.

„Ca medic nefrolog trebuie să ai foarte multe cunoştinţe de medicină internă, pentru că afecţiunile rinichiului produc dezechilibre şi altor organe ale corpului", explică medicul. În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu studenţii săi, medicul susţine că este una foarte bună, pentru că ştie cum să se facă înţeleasă şi să se apropie de cei pe care îi învaţă cum să salveze vieţile oamenilor.

Puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie îl dedică în totalitate familiei sale. Îi place să stea alături de soţul şi cei doi copii ai săi.

Iubeşte să facă mişcare

În şcoala generală şi liceu, medicul Liliana Tuţă a fost pasionată de volei. A făcut parte din echipa de volei a Scolii Sportive I, alături de care a luat parte la nenumărate competiţii.

De asemenea, a făcut parte din lotul de volei al Facultăţii de Medicină din Iaşi. Şi acum mai practică, mai rar, acest sport. Când timpul îi permite, merge la sala de sport a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân pentru a participa la meciurile organizate de către alţi constănţeni pasionaţi ai voleiului.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite