Constanţa: Liliana Lazia, ultima oară la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Lilianei Lazia a fost depus, de dimineaţă, în holul Bibliotecii Ioan. N. Roman din Constanţa, a cărei directoare a fost din 1997. Omul de cultură a trecut în nefiinţă joi, 31 martie, la Spitalul Judeţean, răpus de o afecţiune a ficatului.

UPDATE: La ora 12.00, cortegiul funerar a pornit spre Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel. Liliana Lazia va fi înmormântată la Cimitirul Central.

UPDATE: Liliana Stamate, o altă colegă a defunctei se arată şocată de vestea trecerii în nefiinţă a şefei sale. „Suntem şocaţi! Era o persoană foarte onestă, deschisă, care ştia să îţi asculte problemele şi săţi ofere o soluţie la orice. Era o familistă convinsă şi ne vorbea mereu despre fiul ei Doru şi despre cei doi nepoţei“, spune Liliana Stamate cu lacrimi în ochi.

În holul Bibliotecii IN Roman au fost expuse mai multe dintre lucările scrise de Liliana Lazia. Două tablouri mari, cu chipul ei au fost aşezate de o parte şi de alta a sicriului. Soţul său le priveşte şi plânge neîncetat.

UPDATE: Familia şi colegii sunt cei mai îndureraţi de pierderea Lilianei lazia. „Totul a fost frumos, deosebit. Îmi amintesc cu drag momentele în care ne citea poeziile, eseurile sale. ne spunea mereu să căutăm istoria Dobrogei vechi pentru a o arăta comunităţii locale. Nu-mi vine să cred că nu mai este. Ştiam că este bolnavă, dar... mă aştept ca luni să o văd că vine la serviciu“, spune îndurerată Cristina, una dintre colegele Lilianei Lazia.

Peste 50 de persoane: rude, colegi de muncă, oamenii de cultură ai Constanţei sau simple cunoştinţe s-au adunat, de dimineaţă, în holul Bibliotecii Judeţene pentru a o conduce pe ultimul drum pe Liliana Lazia. Soţul şi fiul acesteia o veghează la căpătâi şi primesc îndureraţi mesajele de condoleanţe.

Vestea i-a şocat pe cei care au cunoscut-o, mai ales că nu arăta bolnavă. Colegii de muncă spun că ar fi avut o afecţiune a ficatului, că era programată pentru transplant, dar că a refuzat intervenţia chirurgicală.

Liliana Lazia

„Am aflat cu profundă tristeţe de trecerea în nefiinţă a doamnei Liliana Lazia, distinsă prezenţă printre personalităţile Constanţei, care şi-a dedicat viaţa familiei şi profesiei. S-a remarcat prin eleganţă, profunzimea spiritului şi promovarea valorilor. Dispariţia domniei sale este o pierdere dureroasă pentru cei care au cunocut-o şi preţuit-o. Dumnezeu s-o odihnească!“, a fost mesajul prefectului Claudiu-Iorga Palaz.

La ora 12.00, cortegiul funenar va porni spre Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din zona peninsulară. Liliana Lazia va fi înhumată la Cimitirul Central.

Doliu printre cărţi

Liliana Lazia a fost angajată a bibliotecii de la malul mării din anul 1979, iar din 1998 s-a aflat la conducerea acestei instituţii.

A lucrat în bibliotecă în ultimii 30 de ani printre cărţi şi alături de oamenii care le căutau. A investit efort şi dăruire pentru ca această casă a cărţii să nu fie numai un loc al lecturii, ci să devină un centru modern al informaţiei, al cercetării. Biblioteca i-a fost a doua casă.

A publicat articole şi studii în revistele de specialitate, a scris două articole de versuri - „Strada mării“ şi „Mătăsuri, ploi, nisipuri“ şi mai multe lucrări dedicate spaţiului dobrogean - „Antroponimie dobrogeană. Consideraţii diacronice“, ultima fiind scrisă împreună cu istoricul Gheorghe Dumitraşcu - „Dobrogea 1884-1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Haşdeu“.

Liliana Lazia ar fi împlinit în luna iulie a acestui an 57 de ani. Avea un fiu şi era căsătorită cu omul de afaceri Lucian Lazia, proprietarul SC Argos SA.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite