Constanţa: Lenuţa Găgăuţu, trezorierul care confecţionează obiecte handmade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenuţa Găgăuţu este trezorier la Muzeul Popular din Constanţa, iar în timpul liber confecţionează bijuterii din pastă ceramică. Toate obiectele sunt lucrate, modelate şi pictate manual.

A fost pasionată dintotdeauna de arta handmade, dar a luat în serios acest hobby abia în urmă cu zece ani. „Primele obiecte le-am făcut pentru băiatul meu la grădiniţă. Mi-amintesc şi acum că Bogdan trebuia să le ducă mărţişoare colegelor şi eu nu le cumpărasem nimic, aşa că m-am pus pe treabă", îşi aminteşte Lenuţa Găgăuţu.

După aceea, şi-a dat seama că arta handmade este mai mult decât o pasiune de weekend şi s-a apucat serios de treabă. A început să lucreze zi de zi, până când s-a perfecţionat şi a reuşit să facă artă din pasta ceramică.

De atunci, a început să participe la majoritatea târgurilor meşterilor populari şi să-şi comercializeze produsele. Anul acesta s-a prezentat la Târgul Meşterilor.

Articolele sunt modelate şi pictate manual

Materia primă, pasta, spune artista, o găseşte la librărie. „Pasta o cumpăr din librărie. Aceasta poate fi albă sau colorată. Îmi aleg cu multă grijă pacheţelele de care am nevoie. După aceea, începe munca propriu-zisă, adică modelajul", explică Lenuţa.

Pentru început, taie pasta în cuburi cât mai mici, în funcţie de ceea ce vrea să facă. „Pentru anumite obiecte tai pasta extrem de mult, pentru că nu poţi să faci cercei sau inele cu foarte mult material. Pe urmă, mă apus să modelez pasta în jurul unui pai. Aici este nevoie de atenţie maximă", spune ea.

Artista este de părere că în cazul în care se lucrează cu grijă, după uscare, paiul poate fi retras cu uşurinţă din compoziţie, dacă nu, poate fi tăiat cu un cutter pe margini.

Procedura pe care o urmează mai departe este simplă, mai ales că pasta se usucă foarte repede şi este extrem de uşor de folosit. „Iau compoziţia, o amestec cu puţină pulbere cu apă pentru a crea o pastă şi o torn în forme. Apoi, aştept aproximativ jumătate de oră până când pasta se usucă şi fac modelele", a completat ea.

Pentru ca produsele să arate cât mai bine este nevoie, însă, de un ingredient fără de care obiectele nu ar mai fi la fel de frumoase: răbdarea. „Este o muncă migăloasă şi fără răbdare nu rezolvi nimic", a ţinut să adauge trezorierul.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite