Constanţa: Laurenţiu Ciuchiţă, arbitru de fotbal la 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a suferit un grav accident la vârsta de 17 ani, Laurenţiu a fost nevoit să renunţe la fotbal. A rămas alături de sport, însă de partea arbitrajului. La început arbitra juniorii, dar acum este monitorizat pentru a intra în lotul naţional, în liga a treia.

A intrat în lumea sportivă la vâsta de opt ani, când a început să joace fotbal la Farul Constanţa, echipa Juniori Republicani. După o accidentare la genunchiul drept, la vârsta de 17 ani, Laurenţiu Ciuchiţă a fost nevoit să renunţe la fotbal. „Nu am putut să stau departe de acest sport şi mi-am zis că trebuie să fac ceva, să-mi continui pasiunea pentru fotbal. Am început să studiez arbitrajul, iar de doi ani şi jumătate sunt arbitru de centru“, se mândreşte tânărul.

Mai greu să arbitrezi

Laurenţiu îşi aminteşte că atunci când juca fotbal i se mai întâmpla să fie nemulţumit de anumite decizii ale arbitrilor. „Este greu să joci fotbal, dar parcă mai greu este să arbitrezi. Este mai dificil să fii arbitru, pentru că trebuie să te pregăteşti încontinuu. Trebuie să te pregăteşti teoretic, fizic, dar mai ales psihic, să fii atent, să urmăreşti fiecare mişcare, fiecare gest al jucătorului“, susţine el.

Constănţeanul apreciază că un arbitru trebuie să alerge în 12 minute, în medie, 3.300 de metri. „Arbitrul fuge şi în stânga şi în dreapta, tot timpul după fază. Un fundaş, de exemplu, îşi trage sufletul în apărare când echipa este în atac“, adaugă Laurenţiu.

Greşeli inevitabile

Ca arbitru, spune el, mai greşeşte, însă consideră că este inevitabil. „Sunt greşeli inerente, o lucrare de la margine, o lovitură de la poartă. Important este să nu o faci mereu şi decizia ta să nu conteze în scorul final. În fiecare meci, decizia unui arbitru mulţumeşte o echipă şi o defavorizează pe alta“, mai spune el.

Tânărul arbitru a avut parte şi de momente neplăcute în timpul jocului. „În urmă cu un an şi jumătate, un jucător a fost faultat. El fiind pe jos şi primind îngrijiri medicale nu a văzut când i-am dat avertisment celui care l-a faultat. S-a ridicat de jos, m-a înjurat, am aplicat regulamentul şi l-am eliminat, după care m-a lovit cu pumnul în faţă“, îşi aminteşte arbitrul.

Citeşte mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite