Constanţa: Kurzi păcăliţi de o reţea de călăuze bulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kurzii au rătăcit drumul spre Negru Vodă, unde îi aştepta călău
Kurzii au rătăcit drumul spre Negru Vodă, unde îi aştepta călău

Fugarii reţinuţi de poliţişti au refuzat să ceară azil politic ca să rămână în România. Cei patru tineri şi-au povestit aventura anchetatorilor prin intermediul unui traducător de limbă arabă.

Pe un frig de februarie de crapă pietrele, patru tineri musulmani rătăceau pe un câmp de lângă Chirnogeni.

La apariţia poliţiştilor nu au schiţat nici un gest că ar vrea să fugă, să scape. Erau atât de îngheţaţi că s-au predat. Nu au ţara lor şi li se refuză până şi dreptul de a avea cetăţenie. De fapt, de aceea au fugit din Siria.

Şi-au relatat păţania şi unui traducător al SRI care a venit să verifice dacă fac parte din organizaţia teroristă PKK. Preferă să muncească, să strângă bani şi să încerce să treacă din nou fraudulos frontiera în speranţa că într-o bună zi vor ajunge azilanţi în spaţiul Schengen, de preferinţă în Austria.

Audierile în limba arabă

Nici unul dintre ei nu vorbea engleza şi chiar dacă ar fi vorbit-o, pentru ca procedura să fie legal îndeplinită, iar mărturiile lor să aibă valabilitate juridică, declaraţiile trebuia făcute cu ajutorul unui translator autorizat.

A fost chemat un traducător de limba arabă, Memur Derviş. Doar unul dintre transfugi avea un document de identitate asupra lui: Ahmed Mohamed (21 ani) care a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile din  Damasc.

Ceilalţi declarară că se numesc Mehmet Kiwe (21 ani), Ahmed Malik (17 ani) şi Ahmed Metin (21 ani). Provin din Hasaka, o provincie a Siriei, unde majoritatea kurzilor trăiesc aşa cum au trăit şi ei: fără acte care să arate că s-au născut, fără drepturi. Recent, tatăl lor a fost arestat din cauză că a participat la mişcări de stradă, iar poliţiştii erau şi pe urmele lor.

Prin intermediul traducătorilor, cei doi fraţi Ahmed au povestit cum au muncit ani în şir în Liban, ca să strângă cei 10.000 de dolari ca să plătească două călăuze. Ceilalţi doi tovarăşi ai lor au plătit mai puţin.

„Oricum au fost păcăliţi. Ca să te treacă în România nu este mai mult de 3.000 de dolari“, spune traducătorul, familiarizat cu discuţiile cu călătorii clandestini. Kurzii povestesc cum au fost lăsaţi să se descurce la graniţa româno-bulgară. Au tranzitat Bulgaria cu un taximetru, însă au fost lăsaţi să comită ilegalitatea singuri. „Ni s-a zis să mergem pe linia de cale ferată până ajungem la nişte silozuri. Acolo ne aştepta călăuza să ne conducă pe teritoriul României, spre altă graniţă“, au povestit ei.

Traducătorul le explică ce s-a întâmplat. „A fost o acţiune a poliţiei bulgare. Au reţinut mai mulţi indivizi care circulau cu un taxi, probabil şi pe călăuza lor. Oricum a fost neglijent cu ei. De regulă au mai multă grijă să îi ducă la destinaţie“, a explicat traducătorul.

Visul fugarilor: Austria

Cei patru voiau să ajungă în Austria, acolo unde locuieşte cel de-al treilea frate Ahmed. În urmă cu patru ani el a reuşit să fugă, să tranziteze fraudulos mai multe ţări şi să ajungă în Austria, unde a cerut azil politic. „Mai are un an şi primeşte cetăţenia“, au povestit kurzii care intenţionau să îi urmeze exemplul fratelui.

Au fost întrebaţi dacă vor să ceară azil politic în România, dar au refuzat. Prin decizia Curţii de Apel Constanţa au fost repatriaţi către Bulgaria, urmând a ajunge, din aproape în aproape, în ţara de unde au fugit.

Monitorizaţi de SRI

Povestea lor a fost verificată, în amănunt, şi de Serviciul Român de Informaţii. Reprezentanţii serviciului secret au trimis un al doilea traducător ca să afle dacă nu cumva cei patru kurzi nu fac parte din organizaţia teroristă PKK şi dacă nu cumva banii pe care aceştia au declarat că i-au dat călăuzelor nu au fost procuraţi din partea asociaţiilor care sponsorizează mişcarea.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite