Constanţa: Iuliana Rusu îi învaţă pe deţinuţi să picteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista şi-a sacrificat căsnicia pentru artă
Artista şi-a sacrificat căsnicia pentru artă

Artista îşi petrece toată ziua meşterind diferite măşti pentru care se inspiră din viaţa de zi cu zi. Deşi a crescut la orfelinat, părinţii ei abandonând-o de mic copil acolo, ea a continuat să vizeze şi să creadă cu tărie că într-o bună zi numele ei se va regăsi pe listă alături de cele ale altor artişti plastici. După ani şi ani, a reuşit să-şi atingă scopul.

Astăzi este o artistă apreciată şi expune împreună cu alţi pictori, graficieni şi goblenişti. Pentru Iuliana Rusu arta înseamnă totul. Trăieşte pentru a face artă, iar arta este parte integrantă din viaţa ei. Nu există zi în care artista să nu meşterească ceva, fie că realizează o pictură, o mască sau orice altceva.

Arta cere sacrificii

Artista spune că arta cere mereu sacrificii. „Am avut de ales chiar între artă şi căsnicie. Cei care vor o carieră în acest domeniu trebuie să fie conştienţi de acest lucru şi de faptul că nu le pot avea pe amândouă“, a declarat ea.

Este înscrisă în Asociaţia Artiştilor Plastici Amfora din anul 1988, când a fost recompensată pentru lucrările ei cu premiul III.  De atunci realizează peisaje marine, portrete, naturi statice, icoane pe sticlă în manieră naivă şi multe altele.

Iuliana Rusu realizează pentru expoziţiile individuale şi cele de grup la care ia parte vitralii şi măşti populare. S-ar putea spune despre ea că este o artistă multi-talentată, ea fiind şi interpretă de canto popular. Prezenţă constantă în cadrul expoziţiilor de grup organizate de Galeriile „Amfora“, Iulianei Rusu îi place să picteze icoane, dar şi să realizeze măşti şi costume populare tradiţionale.

„Nu mi se pare greu să faci o mască“, a declarat de curând, în timp ce-şi aranja lucrările pe simezele galeriilor. Temele alese de artistă sunt de la cele mai simple până la cele mai complexe.

„Mă inspiră sărăcia şi oamenii de pe stradă“, a precizat artista. „Nu mi se pare greu să faci o mască. Ea nu poate fi făcută chiar într-o singură zi. Trebuie doar să ai multă răbdare când faci aşa ceva. Uite, nasul este o ciupercă, iar masca aceasta seamănă cu cineva cu chipul foarte mic şi supărat. Ai chiar impresia că-şi trage nasul“, spune zâmbind artista.

Obiectele sunt vândute cu sume prea mari

Cu toate acestea, este foarte dezamăgită pentru că nu se poate trăi cu aşa ceva. „Spre exemplu, pentru o singură mască trebuie să dau în jur de 30 de lei pe materiale, magazinele o comercializează cu sume foarte mari, iar oamenii nu sunt dispuşi să dea foarte mulţi bani pe ea“, spune artista.

În afară de lucrările pe care le-a realizat în cadrul expoziţiilor de grup şi individuale, Iuliana Rusu a început să le predea deţinuţilor lecţii de artă. „M-am oferit voluntar după ce am văzut «Închisoarea din Oz»“.

Drept urmare, şi-a început munca la Penitenciarul de la Poarta Albă, unde îi învaţă pe deţinuţi cum să picteze sau să confecţioneze măşti tricotate, dar le dă şi lecţii de muzică. În timpul liber adoră să scrie poeme haiku. Iuliana spune că este şi membră a Societăţii de haiku.


Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite