Constanţa: Istoria Universităţii Ovidius, într-o monografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monografia, semnată de publicistul, Aurelia Lăpuşan, profesor la catedra de Jurnalism, şi rectorul Universităţii Ovidius Victor Ciupină a fost lansată ieri la sediul instituţiei de învăţământ superior.

„Monografia propune, într-o primă încercare, o istorie a învăţământului universitar din Dobrogea, subliniind tradiţiile, încercările şi misionarismul celor care şi-au dorit pentru această provincie un centru de cultură universitară. Reperele istoriografice, adunate cu multă migală din arhive, motivează această continuitate în dezvoltare a şcolii dobrogene“, a declarat prof. Aurelia Lăpuşan.

Începuturile universităţii

Monografia este lansată în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţare. Cei interesaţi pot afla din paginile cărţii cum a început învăţământul superior la Constanţa.

Puţini sunt cei care ştiu că în locul unde este acum biblioteca universitară, pe Bulevardul Mamaia, era o şcoală generală, care ulterior a devenit Institutul Pedagogic şi că înainte de 1961 la Constanţa a existat o universitate, care a fost mutată la Galaţi.

Scopul pentru care a fost înfiinţat institutul era pregătirea profesorilor pentru gimnaziu. Institutul suferă un traiect sinuos.

În 1974, pe lângă institut se înfiinţează o şcoală postliceală specială de electronică şi informatică, motiv pentru care nu-şi mai justifica numele şi devine Institut Pedagogic.

În 1977, ca urmare a reducerii unor secţii, apar altele de tehnologie a sudării, de construcţii hidrotehnice, de prelucrare a petrolului şi petrochimie.

Institutul îşi schimbă numele în Institutul de Învăţământ Superior din Constanţa. A fost o transformare de ordin fundamental, un nou punct de vedere, pentru că noile secţii tehnice reclamau o altă bază materială. Apoi, în 1990, la 7 martie, se înfiinţează Universitatea din Constanţa.

Motivarea autorilor

Cei doi autori ai monografiei spun că această carte trebuia să existe pentru a prezenta ce a însemnat universitatea în ultima jumătate de veac.

„Am scris această carte din datorie: pentru de instituţia care mi-a definit identitatea profesională în aceşti ani ai carierei mele, pentru oraşul meu, pentru toţi cei care au clădit din speranţe, din visuri idealul de avea o universitate la Constanţa. Aşa s-a născut Universitatea Ovidius la Constanţa“, susţine conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.

De cealaltă parte, rectorul universităţii, prof. Victor Ciupină, spune că a fost momentul cel mai oportun pentru a face cunoscută istoria învăţământului superior constănţean: „Se cuvenea acum, la împlinirea unei jumătăţi de secol de existenţă a actualei Universităţi Ovidius, să existe o carte care să privească lucrurile şi din punctul de vedere pe care noi am încercat să îl instituim“.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite