Constanţa: Ionel Miu învaţă copiii ABC-ul medicinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Miu este voluntar al Crucii Roşii de cinci ani şi coordonează concursul Micii Sanitari destinat copiilor de grădiniţă.

Ionel Miu şi-a dedicat timpul liber unei cauze pe care o susţine ori de câte ori este nevoie: activitatea de voluntariat în cadrul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, Filiala Constanţa. Calitatea de voluntar nu îi aduce nicio recompensă materială, însă compensaţiile morale nu pot fi exprimate în cuvinte. S-a alăturat voluntarilor Crucii Roşii în urmă cu cinci ani.

„Mi-a plăcut mult cum am fost tratat. Este foarte important când oamenii au încredere în munca ta şi îţi arată asta prin resposabilităţi. De fapt, încrederea ar trebui să fie reciprocă", spune Miu.

În primele sale zile de voluntariat a participat la fiecare acţiune la care a fost solicitat, de la acordarea primului ajutor pe plajă până la cărat corturile care trebuiau montate pentru înfiinţarea punctelor de prim-ajutor. Nici acum nu se dă în lături de la nici o muncă dacă i se cere. Acum însă este ocupat cu organizarea unei competiţii cu totul speciale: o întrecere între micuţii de grădiniţă.

Grădiniţele se întrec

Concursul Micii Sanitari, de care se ocupă Ionel Miu, se organizează în tot judeţul. „Anul trecut au participat 252 de copii din 12 grădiniţe din Constanţa şi Mangalia. Este minunat să îi vezi cum se întrec şi ce spirit au! Îmi plac foarte mult copii", a spus Miu.

Concursul este organizat cu ajutorul educatoarelor din grădiniţe participante şi cu cel al sponsorilor. „Sunt diverse întrebări în funcţie de nivelul lor. Sunt întrebări de genul: «de câte ori te speli pe mâini sau pe dinţi», îi rugăm să recunoască diverse obiecte de pe masă. La final primesc toţi cadouri, iar acestea sunt identice", ne-a explicat voluntarul.

„Nu trebuie să-ţi fie frică de o rană"

„Îi ajută foarte mult. Se familiarizează cu ideea de Cruce Roşie şi prim ajutor, învaţă să panseze o rană de mici, învaţă ideea de concurs, de competiţie, ideea de a pierde şi de a câştiga. Se implică şi părinţii, fac activităţi împreună. Află că nu trebuie să le fie frică de o rană mică şi toate acestea le deprind în joacă. Sunt foarte încântaţi să se îmbrace în doctori şi să joace roluri", povesteşte Ionel Miu.

Organizator de concursuri

Anul acesta concursul va începe în luna mai, iar etapa pe judeţ se va desfăşura la Mangalia. În afară de calitatea de organizator de concursuri, Miu a mai fost implicat în diverse proiecte. Cel mai mult l-a impresionat drama oamenilor loviţi de inundaţii.

„Trecuse o viitură peste case şi nu mai lăsase nimic în urmă.Noi ne-am dus să îi ajutăm cu alimente. E un ajutor mic, dar contează. Oamenii aceia au pierdut însă tot. Te simţi inutil şi chiar dacă ai merge cu ajutoare în fiecare zi, tot aşa te-ai simţi, pentru că oamenii aceia au pierdut totul", îşi aminteşte voluntarul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite