Constanţa: Ion Cristian Datcu, micul karatist care vrea să devină poliţist de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristian Datcu
Ion Cristian Datcu

Ion Cristian Datcu este una dintre noile speranţe în competiţiile de karate iar recunoaşterea nu a întârziat să apară: dacă în anul 2009 a luat bronzul la campionatul naţional, în 2010 a adus clubului „Shinto“ din care face parte, aurul. Băiatul a obţinut în decembrie 2010 medalia de aur la campionatele naţionale de karate ale României, la categoria juniori.

Băieţelul a început să practice sportul în grădiniţă, aşa cum povestesc, cu amuzament, părinţii săi. „Se lupta cu băieţeii prin grădiniţă. După aceea un prieten de-al lui s-a înscris la karate şi a vrut şi el, ca să fie împreună“, a spus tatăl său, Dumitru Datcu.

Pentru Cristian înscrierea la un club de profil a însemnat o mare bucurie, chiar dacă acum, mare parte din timpul liber şi-l petrece antrenându-se, în loc să se joace ca alţi copii. Nici nu simte efortul pentru că, spune el, munceşte cu plăcere şi pasiune.

Ca să ajungă la performanţă băieţelul se antrenează în fiecare săptămână. Practic are patru şedinţe de antrenament pe săptămână de câte o oră şi jumătate fiecare.

„Am optat pentru karate ca să învăţ să mă apăr. E un sport care dezvoltă puterea de concentrare şi ne învaţă să muncim în echipă şi să ne ajutăm între noi; cei mari îi învaţă şi îi ajută pe cei mici“, a explicat Cristian.  

Băieţelul crede că experienţa îi va servi nu numai pentru condiţia fizică, dar şi pentru viitorul său ca om: este un sport care „antrenează“ nu numai capacitatea de a se concentra dar şi o modalitate de a câştiga încrederea şi stăpânirea de sine.

Viitorul om al legii

Cheia performanţei la care a ajuns este munca susţinută şi toate eforturile depuse într-un an întreg îşi văd roadele, în câteva minute, cât durează repriza cu adversarul. Sunt momente în care, cel mai mult, contează concentrarea.

 „Am câştigat ultimele două reprize la punctaj maxim. Loviturile aplicate la cap se punctează cel mai bine“, a explicat Cristian, mândru de reuşita sa.

Băieţelul îşi doreşte să ajungă, într-o bună zi, poliţist, însă nu unul oarecare: unul din trupele speciale ale Poliţiei, chemaţi să intervină doar în situaţii de criză. De aceea atunci când va fi momentul să aleagă o facultate va opta pentru Academia de Poliţie şi se va specializa într-un domeniu greuj. „Vreau să fac bine, să prind infractori, îmi place uniforma şi cred că experienţa în arte marţiale mă va ajuta“, spune el.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite