Constanţa: Ioana Dode este olimpică la italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi participă la mai toate competiţiile lingvistice, spune că vrea să facă o carieră într-un cu totul alt domeniu: grafica pe calculator.

A început să studieze limba italiană în clasa a V-a. „Ce m-a atras cel mai mult la limba italiană cred că a fost arta, dacă pot spune aşa. Când eram mică mă uitam mereu pe revistele cu pictori, în special cei italieni, şi de acea am hotărât să urmez şi să mă perfecţionez în acest domeniu. Limba italiană este limba mea preferată. Până şi muzica îmi pare că sună mai bine în această limba“, mărturiseşte Ioana.

Rezultate pe măsură

Cu timpul se apropie de ţelul ei de a se perfecţiona. Participă la olimpiade încă din clasa a VII-a şi chiar a marcat câteva distincţii. Părinţii o susţin, indiferent ce alege. Important este să facă ceva din plăcere, ci nu constrânsă.

„Părinţii mei m-au susţinut mereu şi mă vor susţine în continuare pentru că ei cred în mine. Ei sunt foarte bucuroşi că au văzut că am obţinut rezultate cu studiul limbilor străine. Mi-a fost greu la început, pentru că în primii doi ani de şcoală am studiat limba germană. Am început să studiez şi limba engleză şi pot spune că o stăpânesc destul de bine pentru nivelul meu de studiu“, mai spune adolescenta.

Ioana nu se cramponează numai de o singură materie. Pur şi simplu îi place să înveţe. Aşa se face că în afară de olimpiade la italiană a participat şi la două de matematică, faza pe oraş, iar pentru anul viitor se pregăteşte la grafică.

„Am participat la multe concursuri de desen, iar lucrările mele au fost vernisate atât în ţară, cât şi în străinătate. Am participat la Proiectul «Trepte spre devenire» de la Slobozia, am luat premiul II la CVM Patienta Art Contest 2009, am participat la medalionul literar artistic «Eminescu, stare de spirit» în 2006, 2007 şi 2008, am luat premiul I la «Il Covivio» - secţia de pictură din Italia 2006 şi am mai luat premii I şi II la concursuri de pictură naţionale. Ultima olimpiadă a fost de limba italiană, faza judeţeană, la care am ocupat locul al treilea“, spune Ioana.

Acum se pregăteşte pentru următoarea olimpiadă de italiană şi este decisă să se întoarcă acasă cu ceva mai mult decât locul al treilea. „Voi studia mult mai mult decât anul acesta, pentru că anul viitor vreau să iau şi atestatul la limba italiană pentru a putea da la o facultate în străinătate“, mai spune tânăra.

Se loveşte şi de greutăţI

Pentru studiul limbii italiene nu are un program fix, dar în weekend îi dedică şi patru ore pe zi. „Cel mai greu la limba italiană mi se par traducerile, pentru că trebuie să ştiu bine toate timpurile verbelor, dar  şi expresiile“, explică Ioana. Recunoaşte însă că mai are de învăţat şi că nu a apucat să citească prea mult în italiană. Ultima carte citită a fost despre viaţa lui Salvator Dali.

Urmează arta

Deşi îi place tare mult limba italiană, Ioana spune că vrea să urmeze o carieră artistică. Vreau să dea la Facultatea de Arte din Bucureşti sau la cea din Cluj, specialitatea grafică. Anul viitor va lua o decizie în ceea ce priveşte alternativele. Are de ales între arhitectură, management sau jurnalism.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite