Constanţa: Ioan Pecheanu a găsit soluţii pentru stoparea poluării marine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a absolvit Facultatea de Biologie - Geografie, secţia Geochimie, Iaşi, în 1971, a fost repartizat la laboratorul de geologie marină, unde a profesat până în 1975.

De peste trei decenii este cercetător principal 2 la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Constanţa. Contactul permanent cu mediul marin şi cu problemele de poluare întâlnite în Marea Neagră l-au determinat pe Ioan Pecheanu să caute soluţii mai simple, mai viabile pentru prevenirea sau restrângerea efectelor poluării cu petrol. Aşa a luat naştere prima sa invenţie brevetată în 1990: o substanţă reziduală absorbantă de produse petroliere. A urmat o altă invenţie: un produs biodegradabil destinat tot absorbţiei produselor petroliere de la suprafaţa apei.

Tot el deţine brevetul de inventator de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru un material plastic absorbant de produse petroliere de pe suprafaţa apelor poluate şi pentru procedeul pirometalurgic de recuperare a argintului din deşeuri.

A aşteptat ani buni pentru a obţine aceste brevete şi la fel de mulţi ani trebuie să depună eforturi pentru a le menţine.

Încă un dosar la OSIM


Nu s-a oprit numai la patru brevete, chiar dacă procedeele şi materialele inventate de el, pe cât de uşor de folosit, pe atât de ignorate au fost de autorităţi. Ba chiar s-a trezit că unul dintre produsele sale a fost duplicat, fără acordul său, şi prezentat într-o expoziţie locală. De curând a mai depus un dosar la OSIM pentru un alt produs destinat tot restrângerii poluării de pe suprafaţa apelor, dar şi recuperării produsului petrolier.

Este vorba despre două variante de baraj flotant: unul simplu, pentru ape dulci şi sol, şi unul cu jupă, pentru ape marine cu salinitate ridicată şi condiţii hidrometeorologice specifice (curenţi marini, valuri etc).

Prea modest

Cu toate că deţine atâtea brevete, Ioan Pecheanu este o persoană modestă, care preferă să îşi vadă de munca lui de la institutul de cercetări din Constanţa şi să îşi facă treaba cu conştiinciozitate. Ba mai mult, printre brevetele deţinute păstrează, mai mult, rătăcit şi un certificat „The Contemporary Who’s Who“. „Este un merit care se acordă unei personalităţi. Eu nu sunt o personalitate“, spune cu modestie Pecheanu.
Tot el este semnatarul mai multor articole publicate în presa de specialitate referitoare la pericolul pe care îl prezintă produsele petroliere din Marea Neagră, care ajung pe plajele româneşti. Chiar a tras un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, dar care a fost ignorat în totalitate de autorităţile abilitate de mediu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite