Constanţa: Inventatorul Eugen Florea şi soluţiile sale pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vine cu soluţii pentru problemele din agricultură
Vine cu soluţii pentru problemele din agricultură

Îşi doreşte ca invenţiile sale să fie folositoare celor din domeniul agricol şi vrea să îi înveţe ce înseamnă să aibă o cultură bogată şi un pământ sănătos.

Cea mai importantă invenţie a lui este un echipament de nivelat pământul, astfel încât apa să pătrundă la rădăcina plantelor, dar în acelaşi timp să le protejeze de intemperii. Pentru această invenţie a obţinut brevet şi o medalie de argint în anul 2001 la Bruxelles. Eugen Florea apare ca primul dintre autori, dar lucrarea sa nu se putea face singură, aşa că a fost sprijinit de cercetători precum Dumitru Manole, Mihai Alexandru, Sucur Ismet şi Ionel Şerban. Mai sunt şi alţi specialişti cu care a lucrat şi vrea să le mulţumească pentru că singur nu reuşeşti, iar ideile puse laolaltă dau naştere unor lucruri strălucite.

Prevenirea deşertificării

„Eu am provocat o idee şi ei au îmbrăţişat-o“, explică Eugel Florea. Pe înţelesul tuturor, invenţia este chiar dedicată unei tematici care este amintită tot mai mult, mai ales pentru zona Dobrogei şi anume prevenirea deşertificării. Astfel echipamentul ajută la modelarea pământului, iar rigola cu versanţii formaţi acumulează precipitaţiile şi conservă apa în sol, dar protejează şi plantele de temperaturile excesive până la evitarea îngheţului.

Invenţie cu mulţi ani de studii

Numai pentru această invenţie a fost nevoie de cinci brevete pentru că lucrarea este complexă, iar rezultatele în aceeaşi măsură. „Eu am inventat un echipament  de tasare pe rând cu arc, e o formă simplificată care este şi mai puţin costisitoare“, explică Eugen Florea.

Vrea să se facă înţeles şi chiar este pregătit să acorde sfaturi fermierilor care au suprafeţe întinse de pământ. Este important ca plantele şi pământul să respire. Şi asta pentru că utilajele dispun de astfel de dispozitive, dar nu se ştie cum trebuie folosite. Inventatorul vede şi un paradox în tot ceea ce se întâmplă în lipsa acestei invenţii. „Modelarea pământului schimbă radical impactul atmosferic pe suprafaţa semănată. Fermierii dispun de o sculă preţioasă şi nu ştiu să o folosească“, mai spune inventatorul.

Specializare în China

Dintre cele 15 invenţii pe care le are Eugen Florea, 13 sunt brevetate şi chiar s-a specializat în China despre culturile de soia. Aşa că a creat un echipament mobil pentru inocularea seminţelor de soia, o chestiune mai de specialitate care ajută la fixarea azotului. O altă invenţie tot pe bază de soia este un înlocuitor de lapte din soia pentru hrănirea viţeilor, mâncare ce îi face la fel de sănătoşi. Invenţia a fost realizată şi cu ajutorul profesorului Georgeta Nichita de la Facultatea de Zootehnie din Timişoara.

O altă invenţie este crearea ambalajului pentru recoltarea şi conservarea merelor de mare calitate, un echipament asemănător unui şorţ cu multe buzunare care fereşte fructele de lovituri şi le păstrează până la livrare.

„Câştig experienţă“, spune Eugen Florea despre avantajele financiare pe care le are de pe urma invenţiilor, dar mulţumirea i se citeşte pe faţă pentru că ştie: ceea ce face este util şi rămâne pentru cei din viitor.

Citiţi mai multe din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite