Constanţa: Inspecţia Sanitară a retras vopseaua toxică de ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul Hristu Zgură şi vopseaua confiscată
Inspectorul Hristu Zgură şi vopseaua confiscată

În urma articolului despre cerneala tipografică publicat de Adevărul de Seară, inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Constanţa au confiscat 321 de pliculeţe din piaţă.


În ziarul de ieri, Adevărul de Seară trăgea un semnal de alarmă cu privire la toxicitatea cernelei tipografice, folosită de tot mai multe gospodine pentru a vopsi ouăle de Paşte şi care era comercializată pe tarabă, în piaţa Tomis III.

Reacţia specialiştilor a fost una promptă: „Conţine plumb, deci este toxică“, a declarat reprezentantul Tipografiei Tomis Viorel Petraru. Este şi motivul pentru care o astfel de „vopsea“ nu este comercializată „la liber“.

De aceeaşi părere a fost şi şeful ISS Constanţa, Adrian Pavlov. „Mai rămâne să fie analizată cantitatea de plumb pe care această cerneală o conţine şi dacă este peste limita admisă“, a spus acesta. Cert este că timpul de reacţie al inspectorilor sanitari a fost unul foarte scurt. „Inspectorii ISS Constanţa au confiscat 321 de «biluţe» de cerneală tipografică de la o tarabă ce aparţine de PFA Ali Laura. Comerciantul a fost amendat cu 2.400 de lei, iar marfa a fost confiscată“, a declarat şeful ISS Constanţa.

Analizele vor decide

Cele 321 de biluţe multicolore confiscate de la taraba din Tomis III au fost trimise astăzi la laboratorul ISS pentru a se stabilit gradul de toxicitate. Inspectorii sanitari vor continua controalele pentru a retrage de la comercializare vopselurile pentru ouă care sunt toxice sau care nu au instrucţiuni de utilizare. Ei atenţionează populaţia cu privire la riscurile la care se expun utilizând cerneală tipografică ce conţine plumb şi oxizi de metale: cupru, aluminiu şi staniu.  

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite