Constanţa: Înmormântarea mamei unui preşedinte GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a coborî sicriul în cavou, întreaga familie prezidenţială a izbucnit în lacrimi
Înainte de a coborî sicriul în cavou, întreaga familie prezidenţială a izbucnit în lacrimi

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, România a condus pe ultimul drum mama unui șef de stat. Prezență discretă în timpul vieții, Elena Băsescu (81 de ani) a fost petrecută ieri la groapă cu un alai funerar la nivel înalt. Președintele Traian Băsescu a plâns la căpătâiul mamei.

O mare de oameni s-a adunat la Catedrala Marinarilor din cartierul constănţean Km 4-5 să o conducă pe ultimul drum pe mama preşedintelui Traian Băsescu. Peste 500 de persoane, printre care şi premierul Emil Boc, actualii miniştri Elena Udrea şi Anca Boagiu, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia, europarlamentarul Gigi Becali, Gheorghe Bosînceanu şi interlopul Bercea Mondialu, cumătrul lui Mircea Băsescu, cu toţii au ţinut să fie alături de familia Băsescu.

Cortegiul funerar a sosit la cimitir în jurul orei 12.10

Mama lui Traian Băsescu a decedat luni după-amiază, în vârsta de 81 de ani, în apartamentul său modest de două camere de la periferia Constanței.

Maria Băsescu a plâns pe toată perioada înmormântării

Pe toată perioada slujbei, Mircea şi Traian, Maria şi Doina, precum şi nepoţii nu şi-au putut ţine lacrimile la slujba de pomenire dinaintea înmormântării. Cu ochi umezi, Mircea Băsescu a stat cu capul plecat în faţa sicriului, la dreapta fratelui său. Cea mai îndurerată a părut Elena Băsescu, mezina familiei prezidenţiale, care a plâns încontinuu la înmormântarea bunicii ei.

Fiica cea mare a preşedintelui, copleşită de durere

Se terminaseră și lumânările

Oamenii care au venit să asiste la slujba religioasă s-au plâns că nu au mai găsit lumânări la vânzare. „Am vrut să aprind o lumânare pentru doamna Jenica şi nu am mai găsit. I-am lăsat două crizanteme", a spus tanti Viorica (65 de ani).

Traian Băsescu nu şi-a putut stăpâni durerea

Slujba de la biserică s-a terminat în jurul orei 11.30, însă cortegiul funerar a plecat un sfert de oră mai târziu. Pentru a lăsa familia Băsescu să-şi ia rămas bun de la Elena Băsescu, toate personalităţile sosite la biserică au ieşit afară şi au aşteptat să fie scos sicriul. Familia Băsescu a ieşit ultima din biserică.

Familia prezidenţială, la mormântul părinţilor

Slujba de pomenire din faţa catedralei a luat sfârşit la ora 11.45, cortegiul funerar îndreptându-se către Cimitirul Central. Prima maşină după cea mortuară a fost a familiei prezidenţiale, urmată de cea a SPP-iştilor, a lui Mircea Băsescu şi de microbuzul în care au fost urcate rudele familiei.

Sute de oameni au fost prezenţi la înmormântare

Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Central din Constanţa la ora 12.10. Dacă toată dimineaţa a fost noros şi a plouat, după primii paşi ai mulţimii sosite la locul de veci, soarele a început să strălucească. Mama preşedintelui a fost înmormântată în cavoul familiei de pe aleea principală a cimitirului, alături de soţul ei Dumitru decedat în urmă cu opt ani.

Lângă mormânt, lacrimile au curs şiroaie pe feţele fiilor, nurorilor şi nepoţilor Elenei Băsescu. Măicuţa Gabriela Ivanov a stat în stânga familiei, în ordine fiind lângă mormânt copiii lui Mircea, mezina familiei prezidenţiale, Maria, Traian, Mircea, Doina şi Ioana. Înainte de a coborî sicriul în cavou, Elena s-a sprijinit de umărul preşedintelui şi au plâns până la finalul înmormântării.

Pe crucea familiei Băsescu, literele scrise cu negru au fost modificate în auriu. Sub numele părinților Dumitru și Maria Băsescu sunt inscripționate două mesaje: „Copiii şi nepoţii nu vă vor uita niciodată" și dedesubt „Şi viaţa, şi moartea e lucru firesc, măririle lumii aici se opresc".

Ardei umpluţi şi aperitiv de post la pomană

Sute de constănţeni s-au înghesuit pentru a intra la masa de pomenire de după înmormântarea Elenei Băsescu, organizată la Casa Albastră, vizavi de cimitir. Aici, localul a fost insuficient pentru cele peste 500 de persoane prezente. În prima tură au intrat la pomană aproximativ 300 de persoane, în trei saloane. Primul salon a fost rezervat familiei şi rudelor, iar celelalte două încăperi oamenilor prezenţi la înmormântare.

Oamenii s-au înghesuit la pomana mamei preşedintelui

„La aperitiv ne-au dat roşie umplută cu vinete, dovlecei prăjiţi, salată a la russe, măsline, ardei cu zacuscă şi ciuperci. Felul doi a constat într-o porţie de ardei umpluţi. Mâncarea a fost gustoasă", a spus Veronica Badale (71 de ani) din Bucovina. Nu a cunoscut-o pe mama preşedintelui, dar a venit din respect pentru preşedinte.

Deşi nu au cunoscut-o, sute de constănţeni au intrat la pomană

Pe masă au mai fost puse farfurii cu felii de cozonac, vin, vodka, suc şi un aranjament din flori naturale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite