Constanța: În plin scandal al comasării școlilor, numărul claselor întâi crește cu 34

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt cu 34 mai multe clase față de anul școlar 2009 - 2010, iar numărul bobocilor va depăși  7.800 la nivelul tuturor unităților din județul Constanța; și acest lucru în condițiile în care Inspectoratul școlar trebuie să reducă normele a 387 de profesori.

Înscrierile pentru clasa I pentru anul școlar 2009-2010 au debutat de pe data de 3 martie și se vor termina peste trei luni, însă multe școli au deja efectivele complete cu mult înainte de termenele stabilite de minister.

„La începutul anului școlar 2009 - 2010, la nivelul județului am avut 336 clase I cu un efectiv de 6.954 de elevi, iar pentru anul școlar 2010 - 2011, avem solicitări pentru formarea a 370 de clase, cu 7.800 de elevi“, a declarat Elena Buhaiev, inspector școlar general.

Cele mai multe suplimentări de locuri au venit din partea Școlii nr.29 „Mihai Viteazu“ Constanța, însă sunt cereri și pentru înființarea a noi clase step by step, deși acestea sunt încă la stadiul de proiect.

„S-a propus reducerea numărului claselor step by step din cauza cheltuielilor duble pe elev față de costurile unui școlar din învățământul tradițional. La aceste clase sunt câte două educatoare sau învățătoare, ceea ce presupune costuri mai mari pentru sistem“, a adăugat Elena Buhaiev.

Au solicitat înființarea de clase step by step Colegiul Pedagogic, Școala nr. 12 Constanța și Școala nr.6 Medgidia.

Părinții depun zilnic petiții la inspectorat

În timp ce școlile fac înscrieri pentru anul școlar viitor, iar numărul elevilor este în creștere, la Inspectoratul Școlar Județean Constanța se fac proiectele pentru comasarea școlilor.

ISJ a anunțat deja reducerea normelor didactice cu 387 la nivelul întregului județ. Astfel, profesorii titulari vor fi detaşaţi la alte unităţi şcolare, iar unii vor ocupa o parte din posturile oferite suplinitorilor. Pensionarii vor fi înlocuiţi cu personal din instituţii, iar directorul poate rămâne coordonator sau adjunct.

„Zilnic, grupuri de părinți vin la inspectorat să solicite lămuriri cu privire la comasările anunțate pentru toamna acestui an, însă pe ei nu îi interesează decât ca elevii să nu se deplaseze la alte unități. Faptul că noi transformăm anumite școli în structuri sau anexe sunt lucruri care nu afectează elevii sau părinții“, a declarat Elena Buhaiev, inspectorul școlar general.

Proiectele privind comasarea școlilor sunt încă în discuții, având în vedere faptul că în această perioadă se fac preîncadrările pe posturi pentru anul școlar viitor. Deciziile finale vor veni însă de la Ministerul Educației.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite