Constanța: Icoana vorbitoare de la Celic Dere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Această copie a icoanei a fost adusă la Celic Dere în 1840
Această copie a icoanei a fost adusă la Celic Dere în 1840

Mănăstirea Celic Dere din judeţul Tulcea este un loc de pelerinaj preferat de mii de credincioşi. Nu toţi ştiu însă că icoana simplă, discretă din dreapta altarului este una prin care Maica Domnului a vorbit în urmă cu 94 de ani şi că dorinţele celor care i s-au închinat şi-au găsit împlinirea. 

„Această copie a icoanei a fost adusă la Celic Dere la 1840 de părintele arhimandrit Athanasie Lisavenco. Dar minunea s-a întâmplat în 1916, în biserica din vale, la slujba de la miezul nopţii. Este o slujbă care acum se face seara - Utrenia“, povesteşte maica-ghid Irina.

La acea vreme, în biserică se aflau doar două maici - paraclisierele, care fac de serviciu în altar. Stareţa de atunci murise, războiul începuse şi se gândeau ce altă maică superioară să numească. „«Să ne alegem o nouă stareţă», era discuţia dintre ele. «Care să ne fie stareţă? Minodora, Mitrodora?», se întrebau ele. Şi la un moment dat, din dreptul icoanei Maicii Domnului Eleusa, s-a auzit spunând: «Eu sunt stareţa voastr㻓, spune maica Irina.

Ea explică şi motivul pentru care la Celic Dere a existat dintotdeauna stareţă. „La Muntele Athos sunt multe mănăstiri unde nu au mai fost alese stareţe, pentru că a patronat Maica Domnului. La noi a fost stareţă dintotdeauna, dar Maica Domnului a fost ocrotitoarea lăcaşului. Ca atare, toate bisericile noastre au hramul dedicat Maicii Domnului“, spune maica Irina.

„Icoana Maicii Domnului Eleusa, originalul, a vorbit la Muntele Athos, iar noi avem copia“, mai spune călugăriţa.

Citiți mai multe în   !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite