Constanţa: Gripa porcină şi criza reduc plimbările spre Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii constănţeni au renunţat să mai meargă de Sărbători în ţara vecină, deşi ofertele turistice sunt atractive. Traficul de călători a fost redus la jumătate la frontierele de la Ostrov, Negru Vodă şi Vama Veche.

Sfârşitul de an i-a făcut pe cei mai mulţi să-şi facă din timp calculele despre cum îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă.

Unii s-au gândit încă din toamnă să îşi facă rezervări la hotelurile din Bulgaria, dar în mai puţin de două luni s-au răzgândit şi şi-au schimbat planurile preferând să rămână acasă.

Lipsa banilor şi gripa porcină

În primul rând a fost creşterea tot mai îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri cu gripă porcină în ambele ţări, dar şi a scăderii veniturilor care nu au mai fost la fel ca în anii trecuţi.

„Am încercat în luna noiembrie să ne facem rezervare în Bulgaria. Am vrut să mergem cu un grup de prieteni, dar ei au renunţat din lipsă de bani aşa că nu am mai programat nimic. Apoi a fost şi problema cu gripa porcină şi am renunţat“, au declarat constănţenii Andrei şi Irina.

Ofertele pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă în ţara vecină li s-au părut însă mai bune decât cele din ţara noastră, dar odată luată decizia de a rămâne acasă, nu s-au mai răzgândit.

„Ca preţ era bine şi chiar au mai scăzut din tarife odată ce s-a intrat în luna decembrie. Iniţial de pe 30 decembrie şi până pe 3 ianuarie ne costa 200 de euro de persoană la un hotel de 5 stele, iar apoi s-a ajuns la 160 de euro cu all inclusive“, mai spune Andrei.

Poliţia de frontieră confirmă traficul redus

Dacă anul trecut prin cele trei puncte de frontieră de la Vama Veche, Ostrov şi Negru Vodă, în perioada Sărbătorilor de iarnă au trecut 10.624 de persoane, decembrie 2009 înregistrează o scădere drastică la mai mult de jumătate.

„Numărul celor care au trecut graniţa româno-bulgară a ajuns la 4.820 de persoane, în scădere faţă de anul trecut“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul şef Adrian Burcea.

Numărul mic al celor care trec graniţele dintre cele două ţări este şi la capitolul celor care călătoresc cu autoturismele, cel mai practic mijloc de transport pentru a străbate distanţa cel puţin de la Constanţa în staţiunile din Bulgaria.

Astfel, anul trecut, pe la cele trei frontiere au trecut 2.805 autovehicule, iar anul acesta a ajuns la 1.472 de maşini. Cu toate statisticile în cădere, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că tot românii  merg mai des în ţara vecină decât vin bulgarii la noi.

Oferte la bulgari

Pentru cele câteva zile care includ şi noaptea de Revelion, turiştii plătesc la un hotel de patru stele de la Nisipurile de Aur câte 271 de euro de persoană. Preţul include patru zile cu all inclusive şi cina festivă, parcare păzită, acces gratuit la piscina interioară, Internet, tenis de masă, biliard, darts şi intrare gratuită la discotecă.

La un hotel de cinci stele din staţiunea Sfinţii Konstantin şi Elena, de lângă Varna, un pachet turistic ajunge la 169 de euro de persoană pentru patru zile, cina festivă de Revelion cu program de divertisment şi acces gratuit la piscina cu apă geotermală.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite