Constanţa: Grigore Cojocaru, fotbalistul care a botezat Farul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cojocaru joacă fotbal de la 16 ani
Grigore Cojocaru joacă fotbal de la 16 ani

Este iniţiatorul campionatului de fotbal old-boys şi a scris nouă istorii la nouă discipline sportive diferite. S-a apucat de fotbal la 16 ani şi nu a lăsat mingea până la 82 de ani.

„Anul trecut m-a trăznit o sciatică care nu mă mai slăbeşte, dar fotbalul rămâne viaţa mea şi nu renunţ“, mărturiseşte nea Gogu, aşa cum îi spune toată lumea.

Se consideră norocos pentru că a crescut în cartierul Coiciu. „Pe Câmpul Aviaţiei ne adunam copii şi tineri din tot oraşul şi zilnic jucam fotbal. De multe ori nici la masă nu mă duceam când mă striga mama. Mingea devenise prietenul meu cel mai de suflet“, spune bărbatul. Prietenii au spus despre el că e un mare talent şi că s-a născut cu mingea la picior.

Deşi nu mai poate juca, vara, pe plajă, se mai duce printre tineri să facă o pasă cu ei. „Mi-au zis copiii, vara trecută, să mă mai uit şi în buletin“, zâmbeşte bărbatul.

Iniţiatorul campionatului old-boys

După ce a ieşit la pensie, în 1987, Grigore Cojocaru a înfiinţat campionatul de fotbal pentru vârstnici, old-boys. „Ne adunam în fiecare sâmbătă foştii jucători şi jucam fotbal. Aşa mi-a venit ideea să înfiinţez campionatul, care a ajuns la a 22-a aniversare“, mai spune fotbalistul. La competiţia care începe în luna aprilie şi se încheie în octombrie se adună echipe din Eforie, Cumpăna, Cernavodă şi nu numai.

A promovat echipa în Divizia A

De departe, cea mai deosebită realizare a lui Grigore Cojocaru este că a dat numele echipei de fotbal Farul Constanţa împreună cu conducerea din port de la acea vreme. „Înainte, echipa se numea Locomotiva PCA şi când am schimbat denumirea ne-am gândit mult, pentru că toţi dădeau denumiri comuniste. Noi am ales numele de «Farul» şi sunt bucuros că a rămas până în zilele noastre“, se mândreşte bărbatul. O altă realizare este că a contribuit decisiv la promovarea în Divizia A a echipei Farul Constanţa, în 1954 şi 1958.

Deşi nu mai este jucător activ, nu a renunţat la sport. „Am scris nouă istorii la nouă discipline sportive diferite, pe care mi-ar plăcea să le văd într-o rubrică de ziar sau într-o carte“, mărturiseşte bărbatul. A adunat şi fotografii cu sportivii cei mai de seamă pe care i-a dat oraşul de la malul mării, cea mai veche fiind din 1920, cu echipa de fotbal Săgeata. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite