Constanţa: Gospodinele cumpără mucenicii de la patiserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu mai au timp de frământat coca pentru mucenicii fierţi în apă sau copţi la cutor, gospodinele îi comandă gata făcuţi de la supermarket sau îi comandă de la patiseriile din oraş.

Maeştri patiseri au lucrat de zor câteva zile la rând pentru a face faţă tuturor comenzilor de mucenici dobrogeni care se coc la cupor şi care apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă pisată. Unii dintre ei au reţete speciale, pe care le folosesc an de an şi cu care au reuşit să îşi atragă clienţii.

„Coca pe care noi o folosim este asemănătoare cu cea de la polonezi, numai că pentru mucenici am folosit doar ingredinete de post“, spune Petre Brânzei (57 de ani), administratorul unei patiserii din zona Tomis Nord, din Constanţa.



Anul acesta a făcut peste 1.000 de mucenici dobrogeni. Câteva zile a lucrat fără încetare pentru a nu-şi lăsa clienţii să aştepte. Fiecare mucenic costă 90 de bani.

Mucenicii scoşi la vânzare

Chiar şi pentru cealaltă reţetă de mucenici – cei fierţi în apă cu zahăr, nucă şi scorţoşoară –gospodinele au găsit soluţia: mucenicii cumpăraţi de la supermarket.

O pungă de 200 de grame costă numai 1,70 lei, iar tot ce le mai rămâne de făcut femeilor este să îi pună la foc mic, să adauge nucă, scorţişoară şi alte arome, iar apoi să îi împartă în amintirea apropiaţilor trecuţi în lumea celor drepţi. 

Anul acesta, Lia Văsuţ (55 de ani) a ales să cumpere mucenicii de la supermarket.

„Am cumpărat o pungă pe care scrie că îmi vor ieşi cam 10 porţii. Este suficient să împart şi să rămână şi în casă“, a spus femeia.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite