Constanţa: Gina Goleşteanu este psihiatrul care vindecă inimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul s-a îngrijit de sănătatea mentală a câtorva mii de pacienţi. Din anul 1987 Gina Goleşteanu a început să muncească în Constanţa şi de atunci nu s-a mai despărţit de acest oraş.

Are privirea blândă şi vocea caldă. A strâns în inimă mii de poveşti, de-a lungul timpului. Sunt problemele micuţilor cărora le-a vindecat inima, i-a învăţat să comunice, să iasă din realitatea lor şi să vadă lumea. Copii cu autism, epilepsie, cu ADHD sau alte probleme de natură psihică. Cei mai mulţi i-au devenit ulterior prieteni.

Gina Goleşteanu este medic coordonator la Centrul de Sănătate Mentală pentru copii şi adolescenţi din Constanţa. Chipul i se înseninează când vorbeşte despre micuţii pe care i-a avut în grijă. Primii copii pe care i-a văzut au fost cei de la Şcoala Specială nr. 1 din Constanţa şi cei din localitatea Negru Vodă. Atunci ea a putut să-i ajute pe micuţii cărora mulţi nu le mai dădeau nicio şansă de vindecare.

„Am lucrat la Spitalul de copii cu handicap neuropsihiatric irecuperabil, dar micuţii nu erau irecuperabili. Ei sunt adulţi acum, pot comunica, au diverse activităţi şi până vara trecută i-am văzut continuu“, rememorează medicul.

De la pacient, la prieten

Gina Goleşteanu mărturiseşte că fiecare caz a fost special. Întotdeauna a încercat să rupă bariera dintre ea şi pacienţii săi, dorindu-şi să le fie aproape în fiecare clipă, nu doar în calitate de medic. „Cei mai mulţi dintre ei au ieşit din rolul de pacienţi şi mi-au devenit prieteni. Trebuie să fim toleranţi, să gasim în fiecare harul lui şi să vedem ce se poate face“, a spus medicul.

Munceşte cu mult drag în fiecare zi. „Avantajul de a lucra cu cei mici este acela că îmbătrâneşti mai greu. Un copil te mobilizează, are dreptul la ascultare, la timp liber, la joc şi la viaţă. Un copil este investiţia cea mai bună“, mărturiseşte psihiatrul.

Performanţe profesionale

Mulţi dintre copiii care au primit sprijinul Ginei Goleşteanu au obţinut rezultate deosebite şi nu s-au mai întors niciodată în cabinetul ei. Se mândreşte cu cei care au trecut de bariere şi au obţinut performanţe în diferite domenii- „Unul dintre pacienţii mei este laureat al Festivalului de la Sanremo, cântă la chitară clasică. Altul este violonist olimpic“, se mândreşte medicul.

Îşi doreşte foarte mult să înfiinţeze o şcoală pentru părinţi. Medicul e de părere că de cele mai multe ori abordarea familiei este destul de dificilă, întrucât, în unele cazuri, cei apropiaţi copilului nu îi înţeleg acestuia nevoile. „Copilul este o ceară moale în mâna celui care îl creşte“, spune zâmbind Gina Goleşteanu.

Medicul e de părere că, în ciuda părerii generale, cei care ajung la ea nu au probleme, iar în cazul în care aceste cazuri există sunt izolate. „Ne ocupăm de sănătatea mentală şi foarte rar de cazuri de boală“, a completat Gina Goleşteanu.

Citiţi tot articolul în !

stampila constanta
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite