Constanţa: Gheorghe Leagăn dă viaţă sticlei colorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul este convins că marile sale pasiuni: vitraliile şi pescuitul se îmbină perfect. Pentru ambele este nevoie de răbdare şi strategie.

Gheorghe Leagăn a terminat Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi este de meserie maestru mecanic. Ceva s-a întâmplat, în urmă cu 20 de ani: a pus mâna, pentru prima dată, pe o bucată de sticlă. De atunci, nu a mai putut să renunţe la ea. „Am avut un prieten din Bucureşti, artist plastic, care cocheta cu sticla. Mi-a plăcut şi mie şi am  început să lucrez, chiar dacă era destul de dificil în acea perioadă. Sunt de părere totuşi că artiştii o duceau mai bine atunci pentru că aveau comenzi de la Stat“, spune Leagăn. 

Nu s-a apucat să facă vitralii pentru bani, pur şi simplu a învăţat „să comunice“ cu sticla, să o coloreze în cuptor. „După 1990 am plecat în Germania. Rudele din partea mamei sunt acolo. Aşa mi-am aprofundat cunoştinţele în domeniu“, explică Leagăn.

„Sticla cântă“

Gheorghe Leagăn refuză să lucreze vitraliile sale în tehnica modernă - overlay.

„Acela e abţibild colorat pe sticlă. Una este să priveşti la soare o bucată de sticlă colorată şi alta un abţibild. Păi, la soare, sticla începe să cânte. Aliatul numărul unu al ei este lumina de la Dumnezeu. În funcţie de intensitatea razelor şi nuanţele sticlei colorate diferă“, spune artistul.

Lucrează cu sufletul

Artistul este de părere că o creaţie, să vibreze, trebuie realizată cu dragoste.

„Sunt lucruri care se simt, nu pot fi dobândite pe parcurs. Trebuie să te naşti cu ele“, dăzvăluie Leagăn. O altă virtute a unui artist care face vitralii este răbdarea: ore întregi petrecute în atelier, măsurând fiecare bucată de sticlă, înfăşurându-i marginile în foiţă de aramă şi apoi cositorită. Iar dacă acea lucrare este o veioză a lui Tiffany, atunci este vorba despre aproape 2.000 de bucăţi de sticlă: „Numai modelul de veioză Russian a lui Tiffany are 1.980 de piese. M-am apucat să îl fac în urmă cu ceva timp şi încă nu l-am terminat“, mărturiseşte el.

Una dintre lucrările „de suflet“ ale lui Leagăn a fost realizată pentru un privat din Constanţa. Nu este de mari dimensiuni, dar a fost realizată cu pasiune. Este vorba despre patru foi din sticlă: anotimpurile lui Tiffany. Există şi o lucrare de dimensiuni impresionante, un vitraliu clasic, cu o dimensiune de 2.90/1.80 de metri. „Este un vitraliu clasic faţetat cu cristale, care a fost montat într-un geam termopan. Toată lucrarea cântăreşte 550 de kilograme, iar la realizarea ei am lucrat 2 luni“, spune artistul.

Pasiune pentru pescuit

Odată ieşit din atelierul de vitralii, Leagăn adoră să îşi petreacă timpul la pescuit. Chiar susţine că există o legătură între cele două pasiuni ale sale.

„Ca şi la vitralii, la pescuitul de crap îţi trebuie nervi de oţel şi răbdare cu carul.

Ambele cer o tehnică de abordare. Aşadar se îmbină“, explică artistul.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite