Constanţa: Gheorghe Bordianu este profesorul în halat alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu atlasul lumii în mână, profesorul Gheorghe Bordianu merge în saloanele Spitalului Municipal Mangalia şi le predă copiilor bolnavi Geografia.

Imediat după terminarea liceului, Gheorghe Bordianu s-a angajat într-o fabrică de confecţii, la Dorohoi. Printre femei, bărbatul a învăţat să calce şi să coasă la maşină. „Câştigam bine şi era frumoasă munca, chiar dacă eram bărbat şi lucram într-un domeniu unde activează mai mult femeile“, îşi aminteşte bărbatul.

În 1989 a plecat la Sibiu, unde a făcut şcoala de confecţioner încălţăminte şi în paralel a muncit în domeniu. Dorul de casă a fost mai puternic, omul întorcându-se în locurile natale după doi ani.

„A fost fructuoasă plecarea la Sibiu pentru că, întors la Dorohoi, am învăţat să fac încălţăminte manual. Păcat că am intrat în şomaj, în 1992“, spune el. Nu s-a descurajat şi până să-şi găsească un job permanent a lucrat pe unde a apucat. Ajuns la Şcoala nr. 1 din Dorohoi, directorul unităţii de învăţământ l-a îndemnat pe bărbatul descumpănit să nu renunţe şi să înveţe dacă doreşte să reuşească. „Mereu îmi spunea să dau la facultate, dacă vreau să am un viitor“, rememorează Gheorghe Bordianu.

Predă la patul bolnavilor

Bărbatul s-a înscris la facultate în 1996, dar a renunţat din lipsa banilor. Cu mari greutăţi a absolvit în anul 2005 Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti. A dat examenul de suplinitor, iar în 2008 a predat pentru prima dată la o şcoală din  localitatea Cobadin.

Un an mai târziu reuşea să obţină a treia notă pe judeţ, iar în urma repartitiţiei a ajuns să predea la Şcoala Sanatorială Mangalia. Nu şi-a închipuit că va trebui să meargă din salon în salon şi să predea, chiar este mândru că o poate face. „Dacă ai dragoste de învăţământ predai oriunde şi în orice situaţie. Am crescut la casa de copii şi iubesc copiii fără nicio discriminare“, mărturiseşte profesorul de geografie.

Persoanele internate în spitalul din Mangalia, dar şi vizitatorii celor bolnavi îl pot vedea în cursul săptămânii cu atlasul geografic sub brat şi îmbrăcat în halat alb. „Ne dăm interesul să le dăm curaj de viaţă şi îi facem să gândească pozitiv“, adaugă el.

Profesor de spital

Când intră medicul în salon, se opreşte din predat şi aşteaptă răbdător vizita. Adesea este confundat cu personalul medical, dar cu zâmbetul pe buze spune că este profesor de spital. Trăieşte emoţia copilului bolnav, este ataşat de toţi şi pune cu zâmbetul pe buze şi 5 şi 10. „Singura diferenţă este că elevii cărora le predau eu sunt mai sensibili, mai receptivi la suferinţa din jurul lor şi mai maturi ca mulţi alţii“, mărturiseşte Gheorghe Bordianu.

Citiţi în Adevărul de Seară cum îşi împarte timpul între familie şi copiii suferinzidascălul de Geografie!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite