Constanţa: Focar de toxiinfecţie alimentară în localitatea Corbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa au fost internate trei cazuri de toxiinfecţie alimentară. Persoanele veneau din localitatea Corbu. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului (DSPJ) Constanţa s-au autosesizat şi au demarat o anchetă epidemiologică în familia bolnavilor.

În aceeaşi perioadă, medicii de familie din localitatea Corbu au înregistrat alte 12 îmbolnăviri prin boală diareică acută, ceea ce a determinat autorităţile sanitare să extindă ancheta epidemiologică. Întreaga populaţie din localitate a fost monitorizată prin intermediul medicilor de familie şi au fost recoltate probe suplimentare de apă potabilă din reţeaua de apă aferentă locuinţelor cazurilor de îmbolnăvire, deoarece aceştia au susţinut că în perioada amintită apa era tulbure în zona lor de distribuţie. „Rezultatele determinărilor efectuate de către laboratorul DSPJ Constanţa, probele de apă au evidenţiat depăşiri ale parametrilor chimici şi bacteriologici“, se arată în informarea dată astăzi publicităţii de către DSPJ Constanţa.

Măsuri de prevenire

În consecinţă, DSPJ a impus producătorilor de apă SC RAJA SA şi Primăria Corbu să spele rezervorul şi să remedieze eventualele defecţiuni existente în reţeaua de distribuţie, să clorineze apa la rezervor, să verifice clorul rezidual liber în apa de reţea şi să evite întreruperile în furnizarea apei potabile.
„Menţionăm că nu s-au mai înregistrat cazuri de îmbolnăvire prin boala diareică acută“, se mai arată în informarea DSPJ Constanţa.

Medicii recomandă

Întrucât perioada de sezon cald este însoţită de creşterea cazurilor de boală diareică acută, DSPJ recomandă:
- igiena personală riguroasă cu spălarea frecventă a mâinilor, spălarea fructelor cu multă apă;
- producătorii de apă potabilă vor intensifica monitorizarea calităţii apei în toate localităţile, vor evita întreruperile de apă şi vor menţine un nivel corespunzător al clorului rezidual în reţeaua de distribuţie;
- unităţile de alimentaţie publică şi de desfacere a produselor alimentare vor asigura igiena riguroasă a spaţiilor de preparare/producţie/depozitare/desfacere a alimentelor, precum şi normele sanitare de siguranţă a alimentelor în general.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite