Constanţa: Filmmic te face mare! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul naţional de scurtmetraje este organizat de o echipă de elevi de la Liceul  Traian Constanţa.

„Implică-te, nu fi indiferent!“ a fost tema celei de-a III-a ediţii a Festivalului naţional de scurtmetraj pentru liceeni „Filmmic“, organizat la Constanţa.

În spatele acestui festival de anvergură naţională stă un grup de elevi de Liceul Teoretic Traian, care fac parte din Biroul de proiecte şi activităţi educaţionale. Ei se ocupă de publicitate, de cazarea invitaţilor, ei găsesc sponsori, ei dau premii.

„A fost primul festival pentru liceeni care s-a difuzat online“, a declarat Raluca Stoian, elevă în clasa a XI-a, preşedintele biroului. „Mulţi nu cred că liceenii sunt capabili să lucreze în echipă şi să organizeze o acţiune de talie naţională. Noi am demonstrat că se poate“, a explicat şi vicepreşedinta biroului, Iuliana Marin, elevă în clasa a XI-a.

Munca lor însă a fost răsplătită la final, când participanţii au felicitat organizatorii-liceeni.

Profesoara Alina Dermengiu, iniţiatoarea acestui festival, a declarat că proiectul se bucură de succes neaşteptat în rândul liceenilor, dovadă numărul mare de echipe care au venit la Constanţa să-şi prezinte surtmetrajele.

La început de carieră

Peste 30 de echipe din toată ţara au trimis la Constanţa scurtmetrajele, dintre acestea 11 fiind finaliste. Pe locul I s-a clasat, la egalitate, Colegiul Naţional George Coşbuc din Cluj şi Liceul Teoretic Traian, Constanţa. De asemenea, premiul pentru cel mai bun regizor a revenit lui Constantin Bâzgă, tot de la Traian, aflat la al treilea an consecutiv pe podium.

„Toate filmele din acest an au impresionat prin mesaj; sunt fapte de viaţă reale, cu care se confruntă tinerii“, a declarat profesoara Alina Dermengiu. Unele scurtmetraje au vorbit despre apariţia neplăcută a sarcinii la adolescente şi cum sunt ele privite, altele care au avut în prim plan copiii cu anumite deficienţe care sunt batjocoriţi de elevi.

Regizor la 18 ani

Constantin Bâzgă, elev în clasa a XII-a la Liceul Traian, este deja la început de carieră. „La fiecare ediţie am obţinut premii şi deja am început pregătirea pentru admiterea la Universitatea de regie şi film de la Bucureşti“, spune Constantin.

Scurtmetrajul cu care echipa de la Traian, condusă de Constantin, a câştigat marele premiu se numeşte „ISO 1.600“. Tânărul regizor a rupt frânturi din viaţa reală şi le-a adunat într-o poveste despre prietenie, cu dezamăgiri şi întâmplări neaşteptate.

image

Din Constanţa, au mai câştigat premii Colegiul Mircea, cu filmul „Depresalii“ - locul al III-lea, Liceul Ovidius, cu „A doua şansă“ - menţiune, eleva Laura Radacovici (Liceul Ovidius) - cea mai bună actriţă şi eleva Raluca Bobocea (Liceul Traian) – cel mai bun scenariu.

Urmăriţi aici pelicula:

Prima parte:

Partea a doua:

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite