Constanţa: FOTO Festin de toamnă dobrogean: poftiţi la pastramă şi must!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul toamnei, o bucată de pastramă de oaie, vită sau pui ţinută la baiţ şi un pahar de must abia scos din zdrobitor fac deliciul unei mese dobrogene.

Licorile de sezon din struguri dobrogeni şi carnea care sfârâie pe grătare sunt recomandările bucătarilor la începutul toamnei. Bucătarul rus Saşa ne arată cum se prepară o bucată de pastramă la grătar pregătiră dinainte de colegii lui.

image

Bucătarul Saşa arată cum se prepară pastrama de oaie

„Pastrama de oaie, porc, curcan, vită sau pui se bagă la baiţ, unde se ţine 24 de ore, cu mirodenii ţinute secret de fiecare bucătar în parte, cât să-şi tragă aroma. Bucata de carne se scoate apoi şi se afumă atât cât trebuie, dar până să se usuce, apoi se lasă la răcit o noapte la camera frigorifică, după care poate fi preparată de bucătar", dezvăluie Nicu Terzi, proprietarul unui restaurant unde pastrama este preparatul preferat al celor care-i calcă pragul.

Reţeta mustului nobil

O reţetă de must bun înseamnă mâna lui Dumnezeu peste o podgorie bine întreţinută de mâna omului. „Bogăţia zahărului din bobul de strugure şi adierea soarelui peste viţa de vie, mâna omului, dar şi credinţa într-un vin nobil dau gust licorii primare a vinului, numit must", spune Daniel Zottu, managerul domeniilor Ostrov, din sudul Dobrogei.

image

Aşa arată plăcinta dobrogeană abia scoasă din cuptor

De la începutul lunii septembrie şi până la sfârşitul lui noiembrie, se culeg strugurii albi, apoi cei roşii, care se folosesc la obţinerea mustului. „După ce se culeg, se zdrobesc fin cu prese pneumatice, apoi sunt trecuţi în cisterne pentru vinificaţie de unde se trage prima mână de must, care-i cea mai bună", explică specialistul.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite