Constanţa: Fabrica de guvernanţilocali are 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Maritimă a serbat ieri înfiinţarea sa tumultoasă. La data de 6 februarie 1990 se petrecea schisma învăţământului naval superior din Constanţa.

Studenţii şi o serie de profesori au decis să iasă de sub regimul militar al Institutului de Marină Mircea cel Bătrân şi au reuşit înfiinţarea instituţiei civile de navigaţie. Sediul ales: fosta gospodărie de partid de pe strada Mircea cel Bătrân.

În 20 de ani, mii de tineri au devenit marinari după ce au absolvit Institutul de Marină Civilă din Constanţa, devenit acum Universitatea Maritimă Constanţa (UMC). De pe băncile sale au ieşit şi cei care conduc acum judeţul Constanţa: primarul Radu Mazăre şi preşedintele de Consiliu Judeţean Nicuşor Constantinescu.

În acest timp, numărul studenţilor a crescut de patru ori: de la 1.200 la 4.800. „Am pornit la drum cu 1.200 de tineri şi am ajuns să avem în anul 2009/2010 un număr de 2.800 de studenţi la forma de învăţământ de zi şi încă 2.000 la frecvenţă redusă“, a declarat rectorul UMC, prof. univ. dr. Cornel Panait. În toţi aceşti ani s-a diversificat şi paleta specializărilor pentru care pot opta viitorii studenţi, ea ajungând de la trei la şase.

Din păcate, majoritatea absolvenţilor nu au unde să-şi facă practica marinărească. Nava Neptun pe care îşi făceau voiajele studenţii de la UMC a fost vândută în urmă cu opt ani la fier vechi.

La aniversarea de ieri la UMC au participat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Rectorilor, Ecaterina Andronescu, şi fostul prim-ministru al României, Petre Roman, care a semnat actul de înfiinţare a instituţiei.

Cel mai cunoscut absolvent de UMC, Radu Mazăre, a lipsit de la festivităţi, iar preşedintele Traian Băsescu, absolvent al vechiului Institut de Marină, l-a trimis pe consilierul Cătălin Avramescu pentru a-l reprezenta. „Instituţia  este un exemplu pentru modul în care profesorii pot produce o evoluţie rapidă a învăţământului“, a fost mesajul prezidenţial.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite