Constanța: Expertul care desenează în cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul Mihai Panfil este printre puţinii barista din ţară, fiind artist în prepararea şi decorarea cafelei. Vorbeşte despre cafea cu pasiune. La vârsta de 25 de ani a instruit deja 1.000 de barmani din România în tainele preparării unei cafele.

Avea 15 ani când s-a angajat într-un bar din Jupiter. „Spălam vase în bucătărie şi mă uitam cu un ochi la barmani, visam să fiu şi eu ca ei“, povesteşte Mihai. A terminat Liceul Teoretic Callatis din Mangalia, apoi s-a înscris, la Bucureşti, la Facultatea de Management Economic şi a făcut apoi un master în comunicare în limba engleză.

Barman priceput

„Am vrut să am o specializare în management, însă, în paralel, la vârsta de 18 ani, am câştigat primul concurs de barmani şi doi ani mai târziu primul concurs naţional. Simţeam că eram incomplet, deşi a fi barman profesionist înseamnă foarte multe lucruri, de la servire până la reţete proprii şi oferirea unui spectacol“, spune Mihai.

Astfel, a început să caute oferte pentru alte cursuri de specializare şi, cu 2.000 de euro, s-a înscris la un training în Italia. A fost începutul, când  a descoperit  cafeaua, adică „aurul negru“ - după cum îi spun specialiştii.

„O investiţie minimă faţă de ce am descoperit. Bagajul de cunoştiinţe a fost şi este imens. Barista - denumirea specializării noastre - înseamnă să cunoşti nu numai istoria cafelei, ci şi plantaţiile, până la a învăţa de la fiecare ţară în parte cum îşi prepară cafeaua“, spune Mihai Panfil. El a ajuns să se documenteze direct pe plantaţii de cafea din Europa, să fure meserie de la barista din cluburi din Londra sau din Italia.

image

„Într-un singur bob de cafea sunt 800 de substanţe, iar secretul unei cafele bune este să îi menţii mirosul, indiferent cu ce o amesteci“, spune Mihai.

Spectacol în cafea

Cu timpul, a ajuns să facă minuni în ceaşca de cafea, să mixeze, să adauge noi arome, plus fructe, diferite ierburi, topinguri, creme, ba chiar şi gheaţă, alcool. Astfel, cafeaua lui Mihai Panfil se serveşte de obicei într-un pahar transparent pentru a-i vedea toate straturile şi culorile. „Omul cumpără în primul rând cu ochiul. Trebuie să îi placă ce urmează să bea. Noi îi oferim spectacol într-o ceaşcă sau un pahar“, spune el.

image

Arta de a desena în cafea se numeşte „latte art“ şi se poate realiza numai cu o anumită compoziţie. Contează gramajul cafelei, conţinutul laptelui şi temperatura apei.

„Poţi desena în cafea după trei metode: adaugi toping pe care îl modelezi cu o scobitoare, modelezi caimacul de pe marginea ceştii sau torni spumă de lapte în capuccino astfel încât în ceaşcă să apară desene“, spune Mihai.

L-a servit pe Coppola

A avut onoarea ca să-l servească cu o ceaşcă de cafea şi pe celebrul regizor Francis Coppola. În ţară a deschis, alături de câţiva prieteni, o afacere de formare a barmanilor şi barista, printre puţinii din România experţi în acest domeniu. Astfel, a împărtăşit experienţa sa prin traininguri la peste 1.000 de barmani. Totodată, a organizat şi primul Campionat naţional de barista.

Acum, cu aparatură în dotare şi cu kilograme de cafea în bagaje pleacă din oraş în oraş pentru a învăţa barmanii să devenină profesionişti în prepararea cafelei. Un curs la „Barmania“ durează două săptămâni, câte şapte ore pe zi.

Citiți mai multe în !

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite