SERIAL Eroii Revoluţiei: Fetiţa de 13 ani omorâtă în vacanţa de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Fotografiile Adrianei îngălbenesc în albumul familiei
Constanţa: Fotografiile Adrianei îngălbenesc în albumul familiei

Pe 24 decembrie 1989,  ziua în care a murit, Adriana Vasi Chiriţă era în vacanţă, la unchiul ei în Brăila. A vrut să mai stea câteva zile pentru că la Brăila avea patinoar.

Deşi au trecut 20 de ani de la moartea fiicei sale, Maria Chiriţă tot nu s-a împăcat cu gândul că Adriana nu se mai află printre cei vii. Priveşte cu multă dragoste fotografiile ei, din ce în ce mai galbene. Le-a înrămat şi le-a aşezat cu multă grijă în bibliotecă.

Nu au smuls-o din braţele morţii

„A fost foarte dureros pentru mine să aflu că Adi a păşit în lumea celor drepţi. Ea a murit în casa cumnatului meu, care locuieşte lângă magazinul Romarta din Brăila“, îşi aminteşte femeia.

Pe 22 decembrie 1989 a vrut să plece după ea şi s-o aducă înapoi acasă, dar soţul nu a lăsat-o. În plus, fata nu vroia să se întoarcă pentru că avea o prietenă cu care se înţelegea foarte bine. Adriana nu s-a mai întors niciodată acasă. După două zile a decedat. Avea numai 13 ani.

Ziua blestemată

Mama ei ne-a povestit că fata se întorsese de la Casa Albă în apartamentul rudelor cu cineva de la Gărzi patriotice pentru a face o cafea. „Au mâncat ceva, au pus oala pe foc şi unul dintre băieţi a zis să şi bea ceva dacă tot e ajunul Crăciunului şi e sărbătoare şi în acel moment a început să se tragă“.  Femeia spune că toţi se aflau în acel moment în sufragerie. Unul dintre băieţi a vrut să vadă de unde se trage şi apoi au fugit toţi în baie. Fata a plecat prima, fiind urmată de cumnata familiei Chiriţă şi băieţii cu care venise acasă. Soarta a făcut ca exact în clipa în care a ajuns în dreptul tocului uşii, glonţul să treacă prin geam, prin toc, iar balamaua i-a schimbat traiectoria, intrând în capul Adrianei. Fata a murit pe loc.

„Îmi pare rău că am trimis-o în baie, spunându-i că acolo nu-s geamuri în afară şi ar fi mai în siguranţă. Acum i-aş spune: «Ascunde-te într-o grotă! Lasă să fie tot Ceauşescu!»“.

Dacă ne-am putea întoarce în urmă cu 20 de ani, Maria Chiriţă (57 de ani) ar sfătui-o pe Adriana Vasi să se ascundă oriunde-n altă parte, dar nu în baie.

A crescut în cimitir

După doi ani de la moartea Adrianei s-a născut Georgiana. Din păcate, fata cea mică a familiei Chiriţă a avut neşansa să crească mai mult în cimitir. Pentru că Adriana este înmormântată în cimitirul de la Valu lui Traian, Maria o lua mereu cu ea pe mezină. Într-un târziu a realizat însă că-i face mult rău fetei şi că ea nu e vinovată cu nimic, că viaţa merge totuşi mai departe.

„Nu semeni cu sora ta“

„Mulţi prieteni şi o parte din rude îi spuneau Adrianei: «Nu semeni cu sora ta, nu te năşteai tu dacă nu murea ea» şi mi-am dat seama că greşeam vorbind astfel“, mai spune Maria. Drept urmare, a încercat să se concentreze asupra muncii şi şi-a revărsat întreaga dragoste asupra Georgianei, însă asta nu înseamnă că o va uita pe fiica ei mai mare, Adriana...

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite