Constanţa: Emilia Botezatu vrea să concerteze la Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea ei dragoste este vioara
Marea ei dragoste este vioara

Impresionată de cultura niponă, micuţa spune că va considera atins apogeul carierei abia după ce va concerta la Tokyo.

Despre Emilia Botezatu dascălii au numai cuvinte frumoase. În ciuda posibilităţilor materiale limitate ale familiei, nu s-a lăsat descurajată în a-şi urma pasiunea: studiul viorii. Nici nu avea cum pentru că este ceva aproape genetic: mama ei a studiat viola, iar sora ei, cu 11 ani mai mare, studiază tot vioara.

Pianul, prima pasiune

„Eu am început să studiez pianul. Am ascultat-o însă cu o mai mare atenţie pe sora mea cum cântă la vioară şi am decis că sună mai bine“, povesteşte Emilia. Acum, ambii părinţi fac parte din corul Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Cu o aşa încărcătură genetică, Emilia nu avea cum să aleagă alt drum. Talentul şi dedicaţia sa pentru acest instrument au făcut-o remarcată, iar profesorul Radu Pricop a luat-o sub aripa sa ocrotitoare. A simţit că Emilia este un talent în devenire.

Micuţa nu a avut resursele necesare achiziţionării propriului instrument muzical, aşa că până în decembrie 2009 a repetat pe cel al dascălului său. Atunci a avut loc o primă recunoaştere a talentului său. Emilia a fost desemnată câştigătoarea bursei Rotaract 2009 şi a primit, sub formă de împrumut, până la terminarea liceului, o vioară foarte performantă, construită de Ornella Ceci din Bari, Italia.
Micuţa Emilia spune că datorează bucuria de a avea propria vioară pe care să înveţe unui fost elev al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, cunoscutul violonist Tănase Garciu.

A cochetat cu actoria

Emilia Botezatu se poate considera norocoasă că a crescut într-un mediu în care arta şi cultura au avut un rol foarte important în educaţie. Aşa se face că, de mică, a avut ocazia de a cocheta cu scena teatrului, fie că a interpretat rolul copilului din piesa „Madame Butterfly“, sau a cântat, împreună cu corul liceului, în spectacolul „Carmen“. Emilia a mai avut prezenţă scenică şi în spectacolele „Cavaleria“ şi „Paiaţe“.

A vrut să renunţe la vioară

Deşi are vârsta de 13 ani şi 7 ani de experienţă în studiul viorii, Emilia a avut şi momente în care a fost cât pe ce să renunţe la vioară. A vrut să facă pictură, dar nu a insistat prea mult. A urmat clarinetul. Dar şi la el a renunţat destul de repede. Vioara era chemarea sa şi a reluat studiul.
Motivul pentru care a existat tentaţia de a renunţa a fost ritmul alert de studiu şi programul foarte încărcat. În afară de lecţiile de la şcoală, Emilia repetă zilnic trei ore. Acum s-a obişnuit cu programul şi chiar are timp să pregătească şi concerte.

Moment de răscruce

Cel mai important concert la care a participat până acum este considerat cel din luna decembrie, împreună cu orchestra simfonică din Constanţa. Atunci, Emilia a concertat alături de Sabina Oprea, iar concertul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru acordarea mai multor burse pentru elevii cu rezultate deosebite.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite