Constanţa: Elisabeth Lux - Balerina care i-a cucerit pe nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Betty Lux spune că baletul este viaţa ei
Betty Lux spune că baletul este viaţa ei

O meserie frumoasă, dar dureroasă şi care, în Germania, poţi să o faci doar până la 30 de ani, iar în România, cât te ţin oasele.

Face balet de o viaţă şi nu s-ar vedea într-o altă postură. După terminarea studiilor, a debutat la Opera Română din Timişoara, iar din 1980, a venit la Constanţa, unde s-a perfecţionat sub atenta îndrumare a maestrului Oleg Danosvki. „A fost o perioadă plină, când maestrul aduna lauri în toată lumea, iubitorii de balet ne chemau şi ne aşteptau cu braţele deschise. Am făcut turnee în toată lumea, într-o perioadă în care mulţi români nici nu îndrăzneau să viseze la ce este dincolo de graniţe.

Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de când teatrul din Constanţa face turnee anuale cu acelaşi impresar german Landgraf. Cu brandul Fantasio - Oleg Danovski încă se joacă în Europa. Însă vremurile s-au schimbat, concurenţa este mult mai mare“, spune Betty Lux.

După 10 ani, timp în care s-a remarcat în roluri clasice, în 1991, a plecat în Germania. Povesteşte că a fost un moment de cotitură al carierei, dar care a îmbogăţit-o. A fost solistă la teatre de stat şi companii particulare, printre care Teatrul de stat Braunschweig, Opera din Halle, Teatrul Altenburg.
„În Germania,  la vârsta de 30 de ani erai deja considerat bătrân pentru balet, în România, în schimb, dacă eşti bun, rezişti până la pensie“, spune Betty Lux.

A revenit în ţară în anul 2004, când a preluat catedra de balet de la Liceul de Artă, iar din 2008 este director al companiei de balet.

Dansul, ca o terapie

„Baletul este un gen care încântă orice generaţie. Este transpunerea într-o lume de poveste, una imaginară. În plus, pentru cei care doresc să intre în tainele baletului, este cea mai bună metodă de relaxare, în America bolnavii cardiaci chiar sunt tratataţi prin dans“, povesteşte Betty Lux.

Eleganţa, ţinuta sunt alte atuuri ale baletului. „Dar este şi o meserie care care cere multe sacrificii. La Moscova, de exemplu, ni s-a impus un program foarte riguros, de armată şi am înţeles că altfel nu poţi să faci performanţă. În plus, tot ce ţine de încheieturi, oase, ligamante sunt zone sensibile şi afectate în timp“, completează balerina.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite