Constanţa: Elevii au rămas fără lapte şi corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul „Laptele şi cornul“ a debutat în 2002
Programul „Laptele şi cornul“ a debutat în 2002

Judeţul Constanţa este singurul din ţară unde copiii nu vor mai primi laptele şi cornul prin programul naţional.72.688 de şcolari şi preşcolari îşi vor aduce pacheţel de acasă.

Firma SC Dobre şi Fiii SRL, cea care se ocupa cu distribuirea produselor incluse în programul „Cornul şi laptele“, a sistat începând de ieri, 5 ianuarie, repartizarea lor în judeţul Constanţa. Societatea a câştigat licitaţia la nivel judeţean în urmă cu trei luni.

În urmă cu câteva zile, SC Dobre şi Fiii SRL a anunţat Prefectura Constanţa că nu mai dispune de fonduri pentru continuarea programului naţional întrucât nu a mai primit niciun ban din partea statului de două luni, debitul înregistrat fiind la ora actuală de peste 3,8 milioane de lei.

Cu toate acestea, ei au furnizat în continuarea produsele către copii, dar acum au decis să sisteze producţia până la recuperarea datoriilor acumulate.

Reprezentantul firmei, Mircea Dobre, a declarat că furnizorii de lapte au sistat producţia, unul dintre ei intrând chiar în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate. „Nu s-au hotărât încă să reia furnizarea produselor. Vor mai întâi să vadă dacă le intră banii în cont sau nu.“

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Elena Buhaev, a declarat că datoriile către SC Dobre şi Fiii s-au adunat de la finele anului, când laptele şi cornul nu au fost virate zilnic în teritoriu.

„În niciun judeţ din ţară nu s-a mai sistat livrarea  acestor produse, pentru că este un program naţional şi nu se poate face aşa ceva. Este adevărat că Guvernul a întârziat un pic cu plata către firma Dobre şi Fiii, însă ei s-au agitat prea tare. Nu trebuie să sufere copiii din cauza lor. Prea s-au grăbit să ia decizii“, a completat ea.

Secretara Şcolii Ostrov, Mariana Poţa, a declarat că 471 de elevi primesc laptele şi cornul, 138 dintre ei fiind înscrişi la şcoala din satul Almalău. „Situaţia cea mai proastă este întâlnită la Almalău, unde copiii sunt foarte săraci şi vin la cursuri fără pacheţele cu mâncare. Cel puţin micuţii de la grădiniţă vor muri de foame fără aceste ajutoare“, a precizat Mariana Poţa.

Bani cu ţârâita

Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat că Guvernul a trimis în cursul zilei de ieri 82.000 de lei, însă această sumă nu poate acoperi datoria către firmă.

„Datoria este foarte mare, tocmai de aceea nu ştim dacă firma va fi de acord să reia furnizarea produselor în judeţ“, a adăugat Moldovanu.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite