Constanţa: Elena Leon formează suflete în limba franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Leon predă elevilor de liceu limba lui Baudelaire de peste două decenii şi le transmite dragostea pentru cultură.

Profesoară de franceză la cele mai prestigioase licee din Constanţa, Elena Leon, este iubită de elevi pentru că în afară de manual a ales să-i le deschidă copiilor şi uşa către cultură şi să le cultive gustul pentru arta frumosului, sub toate manifestările sale: muzică, pictură şi nu în ultimul rând literatură.

Prima dragoste: franceza

„Mi-a plăcut franceza dintotdeauna. Când eram mică, aveam un dictionar Petit Larousse pe care îl răsfoiam. Pe vremea aceea, nu înţelegeam ce scrie. Apoi, am avut în familie şi în aturaj prieteni şi cunoştinţe care aveau legătură cu limba şi cultura franceză. Mi-a plăcut şi, în momentul în care am ales specializarea la facultate, am optat pentru franceză în principal şi limba română în secundar“, povesteşte Elena Leon.

Nu a predat niciodată limba şi literatura română. „Uneori m-am simţit un pic vinovată pentru că eu, român, îi învăţ pe copii despre valorile altei culturi. Totuşi mi-am spus întotdeauna că şi noi, românii, am oferit, nu în puţine rânduri valori apreciate în Franţa“, a explicat profesoara.

Lecţii şi muzică

S-a remarcat în rândul elevilor care o păstrează în memorie şi peste ani pentru că nu le oferă doar lecţii, teme şi teze. Întotdeauna le-a deschis şi o uşă către cultură, ca un fel de „temă pentru acasă“, fără să aibă legătură cu opera. De ce? „Mă simt responsabilă şi pentru sufletele lor care trebuiesc formate şi modelate cu multă grijă“, a povestit ea.

Aşa se face că an de an, a oferit claselor la care a predat un cadou, consistent nu prin prisma valorii materiale, cât prin cea a încărcăturii spirituale: câte un bilet, pentru fiecare elev, la un spectacol de operă sau la un concert simfonic.

Practic, un bilet către uşa culturii, pe care mulţi dintre elevi nu o deschiseseră vreodată. Primul spectacol nu a fost ultimul: le-a plăcut şi au revenit, pe cont propriu, la serile de muzică. „Ai uneori senzaţia de Sisif. Dar, dacă dintr-o mare de copii, doi te ascultă şi reţin ceva, tot înseamnă că ţi-ai împlinit menirea de profesor“, zâmbeşte Elena Leon.

A educat mii de elevi

Nu îşi poate aminti numărul elevilor pe care i-a privit de la catedră în tot acest timp. „Cred că sunt câteva mii. Pe unii îi recunosc şi acum, dar mai degrabă mă recunosc ei pe mine.

Elevii, faţă de noi, profesorii, au un avantaj: ne-au cunoscut adulţi. Noi însă i-am cunoscut copii, iar acum s-au schimbat. Există satisfacţii atunci când peste ani, te întâlneşti cu acei copii de odinioară şi din zâmbetul lor îţi dai seama că te-au apreciat şi te ţin minte“, ne-a explicat.

De-a lungul timpului a fost şi dirigintă, iar „copiii“ săi nu au fost întodeauna cuminţi. La începuturile sale ca profesoară, o colegă i-a reclamat că elevii săi au chiulit de la oră. „I-am promis că îi cert. M-am dus decisă la clasă să o fac. Când colo ei fugiseră de la oră ca să se plimbe pe malul mării şi să culeagă maci şi îmi aduseseră şi mie. Cum să-i mai cert?“, îşi aminteşte cu nostalgie.

Dacă ar fi să se caracterizeze, definindu-şi munca, ar alege un singur cuvânt: bucurie. „Îmi place şcoala. Şi îmi place să fac bine, să aduc bucurie altora, iar atunci când reuşesc, mă bucur şi eu fireşte“, spune profesoara.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite