Constanţa: Elena Dordea, coregrafa ansamblului Dobrogeanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coregrafa Elena Dordea învaţă 100 de copii de la ansamblul Dobrogeanca al Centrului Cultural din Ovidiu jocurile şi tradiţiile populare.

Elena a fost atrasă de dans şi muzică din copilărie. „Eram cea mai mare dintre surori şi până să vină părinţii acasă făceam dansuri cu ele", îşi aminteşte ea. A început să ia lecţii de dans din clasa a IV-a, la Şcoala nr. 42, actualul Colegiu de Arte Regina Maria, sub îndrumarea profesoarei de dans clasic Tatiana Botezatu. Apoi a continuat cu liceul de coregrafie, pe care l-a absolvit în 1994.

Diplomă de coregraf

„La atestat am prezentat un dans de caracter ţigănesc şi am avut onoarea ca în sală să fie şi maestrul Oleg Danovski. Mi-a propus să fac parte din echipa lui. Am refuzat însă, pentru că mă simţeam mai atrasă de folclor", îşi aminteşte Elena Dordea.

Pasiunea pentru dans folcloric a împărtăşit-o şi elevilor în perioada în care a fost profesoară la Colegiul de Arte Regina Maria, între anii 1996 şi 2007. În tot acest timp s-a specializat în folclor.

„În 1998 eram prim-solist la Ansamblul Folcloric profesionist «Plaiuri Dobrogene» şi am fost singura din judeţ care a fost selectată pentru Academia de Dansuri Folclorice. A fost şansa mea", recunoaşte coregrafa.

În perioada în care a urmat cursurile Academiei, lua lecţii în toate zonele ţării. Când trebuia să înveţe jocuri dintr-o anumită zonă, mergea cu ceilalţi studenţi acolo. Astfel a colindat toată ţara.

„În lucrarea de licenţă am prezentat zona Dobrogei şi după aceea, la proba practică, a trebuit să demonstrez că pot să-i învăţ în 10 minute pe cei de la Ansamblul Junii Sibiului un joc dobrogean. După ce am trecut de probe, am primit diploma de coregraf", rememorează Elena.

Pentru a putea primi diploma de licenţă, a trebuit să aibă propriul ansamblu folcloric de copii, iar în 2003 a înfiinţat Dobrogeanca la Centrul Cultural Ovidiu.

A dus jocul peste graniţe

Ansamblul a ajuns la 100 de dansatori, iar munca alături de ei este un dans continuu. „Muncim împreună, învăţăm, ne respectăm şi câştigăm. Îmi amintesc de ei la început, când spuneau că le este ruşine să spună că fac dansuri. Acum, când au spectacole, vin îmbrăcaţi de acasă şi se mândresc  cu portul românesc", povesteşte coregrafa.

Cu ansamblul „Dobrogeanca", Elena Dordea a obţinut diplome în ţară şi peste hotare în fiecare an: a participat la Festivalul Dan Moisescu, de la Topalu, la Festivalul Internaţional de Folclor Ana Lugojana, judeţul Timiş, dar şi la Festivalul Internaţional de Folclor Peştişorul de Aur, de la Tulcea. În afara ţării a fost cu grupul în Macedonia, în Franţa şi în Turcia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite