Constanţa: Eduard Sorin Manta are 100 de premii naţionale şi internaţionale pentru caricatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în rândul tinerilor supradotaţi ai României, Eduard este apreciat pentru creaţie literară şi caricatură, lucrând alături de artişti consacraţi.

La doar 16 ani, Eduard este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Amfora Constanţa, al Cenaclului Naţional Săgetătorul (cenaclu junior al Uniunii Scriitorilor din România) şi al Centrului Naţional de Excelenţă al Tinerelor Talente Literare.

Remarcat de Popa’s

Primele lui personaje de bandă desenată au fost două veveriţe, iar în timp, datorită talentului său, a fost remarcat de caricaturistul constănţean Leonte Năstase, care l-a propulsat în comunitatea artistică naţională şi internaţională.

În anul 2005, la Festivalului de umor de la Făgăraş, lucrările sale au stat alături de cele ale renumitului caricaturist Ştefan Popa Popa’s. Realizările elevului care avea atunci unsprezece ani l-au impresionat în mod plăcut pe marele caricaturist. Ştefan Popa Popa’s l-a invitat apoi să lucreze împreună la Festivalul Callatis, de la Mangalia. Eduard se mândreşte cu faptul că, la Mangalia, chiar preşedintele Traian Băsescu i-a pozat pentru o caricatură. „Şi a ieşit ok, a plecat cu ea în mână arătând-o tuturor“, se mândreşte Eduard. 

La vârsta de 12 ani a scris prima carte

„La vârsta de 12 ani, am scris prima carte de proză, pe care am dedicat-o personajelor Asterix şi Obelix. Am creat o poveste cu final fericit“. Cartea, care a fost lansată la Bucureşti şi Medgidia, a fost recompensată de Uniunea Scriitorilor din România şi Ministerul Educaţiei cu Premiul naţional

Prima Verba pe anul 2005 - 2006.

A urmat volumul de nuvele „Valetul O’Rubick“, apărut în 2009. Nici acest volum nu a scăpat de ochiul criticilor, primind acelaşi premiu „Prima Verba“ pe anul 2008-2009. Ultimul volum al lui Eduard se numeşte „Portrete“ şi cuprinde, după cum spune autorul, „lucrări făcute într-o singură vacanţă intersemestrială; prezint chipuri de pictori, scriitori, exploratori sau oameni de ştiinţă“.

De menţionat faptul că Eduard s-a aflat, în fiecare an, pe podiumul concursului de literatură „Tinere condeie“, având în palmares şi zeci de premii la concursuri interjudeţene, judeţene, naţionale şi internaţionale, olimpiade, manifestări culturale şi artistice.
Astfel, din partea Uniunii Scriitorilor din România şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a primit „Diplomă de Excelenţă pentru activitate intensă şi rezultate excepţionale în domeniul criticii şi eseisticii literare pe plan naţional şi internaţional în anii şcolarităţii“. Cu toate acestea, nu se consideră un copil deosebit, ci unul ca oricare altul, cu pasiuni specifice vârstei - calculator, jocuri, plimbări alături de prieteni şi familie.

Eduard este coordonat de dascălii: Carmen - Fella Ţanu de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia, graficianul Leonte Năstase şi prof. Petcu Abdulea de la Clubul Copiilor Medgidia.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară
!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite