Amendamentul care a provocat scandal în Parlamentul European a fost votat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amendamentul privind garantarea depozitelor bancare, care a provocat un scandal monstru după ce ziariştii de la The Sunday Times au oferit şpagă la trei europarlamentari pentru a-l introduce, a fost aprobat în urmă cu puţin timp în Comisia Juridică a Parlamentului European.

“Da s-a votat aşa cum l-am propus. Am vrut să le explic tărăşenia şi toţi mi-au spus. Nu e nevoie, ştim că nu ai nicio legătură cu scandalul”, a declarat, pentru Adevărul Europa, europarlamentarul Sebastian Bodu.

Amendamentul se referă la Directiva privind garantarea depozitelor bancare. Eurodeputaţii purtau discuţii despre perioada în care banii cetăţenilor, garantaţi de bănci, trebuie returnaţi, în caz de faliment bancar. „Eu nu eram de acord cu perioada de o săptămână, ci cu cea de o lună. Alţi doi colegi de-ai mei, un bulgar şi un neamţ, aveau o opinie similară. Consider că nu ai timp într-o săptămână să faci şi listele de depunători şi să transformi instrumentele financiare ale fondului de garantare în cash. Este o chestie de bun simţ“, motivează europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu. 

Amedamentul de care era interesat Severin

Bodu a declarat că a fost contactat de colegul Adrian Severin în legătură cu acest amendament la mijlocul lunii februarie şi că textul acestuia, care se presupune că ar fi fost comandat de firma de lobbişti fantomă, a fost trimis la cabinetul lui Bodu. Acesta din urmă spune că poziţia lui legată de amendamentul cu pricina era clară încă din luna decembrie şi că a propus modificarea Directivei europene "din convigere".

TEXTUL INTEGRAL AL AMENDAMENTULUI

Amendamentul 6

Sebastian Valentin Bodu
Propunere de directivă Considerentul 26

Textul propus de Comisie
(26) Perioada de plată a compensațiilor de maximum șase săptămâni începând cu 31 decembrie 2010 este contrară nevoii de a păstra încrederea deponenților și nu corespunde necesităților lor. Prin urmare, termenul de plată a compensațiilor ar trebui redus la o perioadă de o săptămână.

Amendamentul
(26) Perioada de plată a compensațiilor de maximum șase săptămâni începând cu 31 decembrie 2010 este contrară nevoii de a păstra încrederea deponenților și nu corespunde necesităților lor. Prin urmare, termenul de plată a compensațiilor ar trebui redus la o perioadă de patru săptămâni.

Justificare
O reducere a termenului la o săptămână ar pune sistemele în situația fie de a nu putea respecta practic acest termen, fie ar duce la erori de plată sau creșteri considerabile ale costurilor administrative. Experiența curentă cu termenul de 4 săptămâni, reglementat prin Directiva 2009/14/CE, ar trebui să fie mai întâi evaluată, înainte de a se avea în vedere o viitoare reducere.

Trei europarlamentari sunt implicaţi într-un scandal monstru. Reporterii de la The Sunday Times, deghizaţi în lobbyşti, au convins trei europarlamentari să accepte contracte generoase, de 100.000 de euro. Este vorba de Adrian Severin (fost ministru de Externe), Zoran Thaler (fost ministru sloven de Externe) şi Ernst Strasser (fost ministru de Interne din Austria).

Românul s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PSD. Victor Ponta, liderul PSD, i-a cerut demisia cu puţin timp înainte. Ceilalţi doi colegi acuzaţi că au primit bani pentru a modifica legile UE şi-au dat demisia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite