Constanţa: Dragoş Scurtulescu a proiectat Cupa Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia ieşit de pe băncile facultăţii, Dragoş Ionuţ Scurtulescu a proiectat pentru fotbalistul Gheorghe Hagi cupa campionatului care-i poartă numele.

Încă din copilărie Dragoş visa să calce pe urmele tatăl său şi să devină arhitect. De aceea, în clasa a IX-a a schimbat profilul şi a trecut de la pictură la arhitectură, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“.

A început cu o casă

„De mic m-am lovit de arhitectură, dar ceva concret am realizat abia la 14 ani. Am simulat proiectul unui arhitect celebru în cadrul unei teme de semestru şi am ales casa de la cascade a arhitectului american Frank Wright“, rememorează Dragoş.
Pe perioada liceului, Dragoş Scurtulescu a proiectat mai multe case. „Pe atunci copiam ideile plăcute din fiecare casă. Toate erau la mine spaţioase, cu living mare“, povesteşte arhitectul.

A continuat cu o cupă

În facultate proiectele caselor au devenit minimaliste, mai detaliate. „M-au influenţat doi profesori, cel de atelier - Radu Teacă şi Iulius Cristea, cu care mi-am făcut diploma“, spune el. După ce a terminat facultatea, Dragoş a fost implicat în mai multe proiecte, însă cel mai important este cel pentru fotbalistul Gheorghe Hagi - cupa Hagi-Danone. A aflat de la o prietenă că Hagi caută un artist pentru viitoarea cupă.

„M-am prezentat la un interviu unde mi s-a spus că trebuie să fac o cupă care să aibă forţă şi care să reprezinte victoria. Am lucrat cu sculptorul Bogdan Lefter aproximativ trei luni la cupă. Cupa este turnată din  bronz, are înălţimea de 50 de centimetri şi diametrul de 35“, explică Dragoş. Deasupra cupei, arhitectul a pus o minge de cristal.

Visează să fie unic

Tânărul nu a avut ocazia să-l cunoască pe Hagi, dar a auzit că i-a plăcut cupa şi că a rămas impresionat. Un proiect pe care ar dori să-l vadă pus în practică cel
de diplomă.

„Am încercat o revitalizare a pieţei Ovidiu. În proiect am dărâmat Pizzico din piaţa Ovidiu, i-am lăsat un spaţiu lui Ovidiu, să poată privi marea şi a făcut un centru cultural. În locul pizzeriei am ridicat o clădire, la subsolul căreia am făcut un muzeu. La parter şi etaj am făcut centre culturale“, a spus tânărul arhitect.

Speră ca într-o zi să poată să-i arate proiectul primarului Radu Mazăre.

Citiţi mai multe în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite