Dr. Leila Memet, medic şi pedagog pentru micii pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leila Memet, medic primar de medicină de familie şi pediatrie
Leila Memet, medic primar de medicină de familie şi pediatrie

Pe baza nominalizărilor făcute de cititori pe site-ul constanta.adevarul.ro, redacţia „Adevărul“ a stabilit lista finală a medicilor din „Top 5 doctori cu care Constanţa se mândreşte“.  Pe locul 4 în topul întocmit se situează dr. Leila Memet, medic primar de medicină de familie şi pediatrie.

În perioada 20 octombrie – 2 noiembrie, site-ul constanta.adevarul.ro a găzduit campania „Doctorii cu care Constanţa se mândreşte“, în cadrul căreia cititorii au votat medicii pe care-i apreciază, ai căror pacienţi au fost într-un anumit moment din viaţă sau cărora le sunt recunoscători pentru că le-au salvat o persoană dragă. Clasamentul final a fost întocmit ţinând cont şi de opinia juriului şi a voturilor redacţiei „Adevărul“, însă opţiunile cititorilor au avut un rol decisiv. Pe locul 4 în topul întocmit se situează dr. Leila Memet, medic primar de medicină de familie şi pediatrie.

De la volei, la Medicină

„Un medic competent şi un om excepţional“ – aşa au caracterizat-o cititorii pe site-ul constanta.adevarul.ro. Dr. Leila Memet vorbeşte cu mare drag despre micii ei pacienţi, dar se revoltă imediat atunci când vine vorba despre problemele din sistemul sanitar românesc. Pe listele sale se află 2.000 de pacienţi, iar cei mai mulţi sunt copii. Spune că fiecare zi petrecută alături de micii pacienţi o umple de energie: „Consultaţiile încep cu repertoriul lor artistic - îmi spun un cântecel, o poezie. I-am învăţat să nu vină cu teamă la cabinetul medical“.

Povestea medicului Leila Memet începe acum 50 de ani, la Constanţa. Părea să aibă un viitor în lumea sportului, însă ea însăşi a ales alt drum. A făcut timp de 11 ani volei de performanţă la la Şcoala Sportivă nr. 1, dar a ales să-şi dedice viaţa salvării copiilor. „M-am hotărât după treapta a doua de liceu. Am absolvit Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Mulţi colegi voiau să dea la Politehnică, eu mă mai gândeam şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar am ales Medicina. Pentru că îmi plăceau foarte mult copiii, m-am îndreptat spre Pediatrie“, povesteşte Leila Memet.

A terminat facultatea în 1989, apoi a profesat, timp de patru ani, la Cogealac, o localitate situată la 45 de kilometri de Constanţa. Din 1994 este medic la Constanţa.

Despre toţi copiii de a căror sănătate are grijă vorbeşte cu sufletul, însă cei mai dragi îi sunt micuţii neajutoraţi, abandonaţi de părinţi, care au fost integraţi în familii de-a lungul timpului. „Unii au fost înfiaţi de familii din străinătate, iar din partea lor încă primesc felicitări de Crăciun, de Paşte. Acestea sunt satisfacţiile, că ai grijă de ei încă din primele luni de viaţă, le faci vaccinurile, îi vezi crescând“, spune medicul. Este mama a doi băieţi, în vârstă de 26 şi 22 de ani, însă niciunul nu-i calcă pe urme. Cel mare a ales o carieră în Marină, iar mezinul – în Turism.

„Dacă pleacă toţi medicii, în ţară cine rămâne?“


I-a fost propus un post în străinătate, dar a ales să rămână şi să se îngrijească de sănătatea micuţilor din oraşul natal. „O prietenă, care profesează în Franţa, mi-a propus să mă recomande pentru un post de medic de familie. Într-adevăr, acolo sunt alte condiţii. Acolo un medic are pe listă 500 de pacienţi, faţă de 2.000, cât avem noi, şi este mult mai uşor să se ocupe de ei. În plus, acolo se pune mare accent pe prevenţie. Dar am pus în balanţă totul şi m-am gândit să rămân la Constanţa. Dacă plecăm noi, toţi medicii, aici în ţară cine rămâne?“, se întreabă dr. Memet.

Tocmai pentru a schimba ceva a pus şi bazele Asociaţia Medicilor de Familie din Constanţa. „Am înfiinţat-o pentru a ne cere drepturile, pentru a schimba ceva. Regretul meu este că de cele mai multe ori nu reuşesc să strâng atât de mulţi colegi cât mi-aş dori la acţiunile noastre“, spune dr. Leila Memet.








Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite